Οικονομία

Πληθωρισμός Ελλάδα: Στο 8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Πληθωρισμός Ελλάδα: Στο 8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Πληθωρισμός Ελλάδα: Οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8% τον Μάρτιο

Στο 8% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Με την πρώτη εκτίμησή της, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8% τον Μάρτιο, μετά την άνοδό τους κατά 6,3% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,7%. 

Σε εθνικό επίπεδο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Κατά 7,5% αναμένεται να έχει αυξηθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο από 5,9% τον Φεβρουάριο.

Ποιες έχουν τον υψηλότερο ρυθμό

Με βάση τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (5,0%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και υπηρεσίες (2,7%, σε σύγκριση με 2,5% τον Φεβρουάριο).

Σε ποιες χώρες ανέβηκε ο πληθωρισμός σε διψήφια νούμερα

Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε διψήφια επίπεδα. Ενδεικτικά, στη Λιθουανία έφθασε το 15,6%, στην Εσθονία το 14,8%, ενώ στις Ολλανδία – Λετονία υπερέβη το 11%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα παρατηρήθηκαν σε Φινλανδία, Πορτογαλία και Γαλλία, όπου διαμορφώθηκε πέριξ του 5%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments