Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ “βλέπουν” επανατοποθέτηση των ρωσικών δυνάμεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ “βλέπουν” επανατοποθέτηση των ρωσικών δυνάμεων

Πηγή Φωτογραφίας: alarabiya

Οι ΗΠΑ βλέπουν επανατοποθέτηση των 2/3 των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο, πολλές εκ των οποίων στη Λευκορωσία - Παγκόσμια κατακραυγή για τη θηριωδία στην Μπούκα

Επανατοποθέτηση των 2/3 των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο, πολλές εκ των οποίων στη Λευκορωσία, βλέπουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι δυνάμεις αυτές ενδεχομένως να αποσταλούν στην Ανατολική Ουκρανία, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει πρόοδο στην κατάληψη της Μαριούπολης τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα, θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούκα καταγγέλλουν οι ουκρανικές Αρχές, καθώς όλο και περισσότερες εικόνες φρίκης έρχονται στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη να ζητούν έρευνα για την παραπομπή των υπευθύνων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τους Ρώσους στρατιώτες ως βιαστές, δολοφόνους και εκτελεστές και το Κρεμλίνο για γενοκτονία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται πεισματικά και κατηγορηματικά τις καταγγελίες,. κάνοντας λόγο για προβοκάτσια και ζητεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν καλεί τη Δύση να μη βγάζει βιαστικά συμπεράσματα, διότι, όπως είπε, στο πλαίσιο της έρευνας που έχουν ήδη αναλάβει οι ρωσικές Αρχές υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για παραποιημένα βίντεο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ε.Ε. στην εισαγωγή πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία. Όπως επισήμανε, θα θέσει επί τάπητος το θέμα στις συνομιλίες με Ευρωπαίους εταίρους του μέσα στην εβδομάδα, και ενώ στις Βρυξέλλες είναι ήδη υπό συζήτηση το πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαμήνυσε πως «οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες», ενώ ο επίτροπος Ντομπρόβσκις είπε πως στο σημερινό Eurogroup θα εξεταστούν οι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Η Γερμανία, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων, αλλά απορρίπτει άμεσο ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, σε αντίθεση με την υπουργό Άμυνας της χώρας, η οποία την Κυριακή σχολίασε ότι «το θέμα των ενεργειακών προμηθειών πρέπει να είναι θέμα συζήτησης για περαιτέρω συνέπειες».

Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία, με εκρήξεις στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού, και στην Τερνόπιλ, στα δυτικά.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στα ανατολικά, ενώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Μικολάγιεφ και το Χάρκοβο την Κυριακή.

Η πόλη Τσερνίχιβ, στα βόρεια, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχός της Βλαντισλάβ Ατροσένκο έχει καταστραφεί κατά το 70%. «Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούκα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία μέσα σε μια μέρα. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε πάνω από 4,215 εκατομμύρια πρόσφυγες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Μόνο την Κυριακή έφυγαν 38.650 άνθρωποι από την Ουκρανία. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν επίσης σχεδόν 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments