Οικονομία

Johannes Hahn: Εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης [Infographic]

Johannes Hahn: Εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης [Infographic]
Johannes Hahn: «Σήμερα  εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα», αυτό γνωστοποίησε ο  Ευρωπαίος Επίτροπος

Μια πολύ σημαντική είδηση για τα οικονομικά τεκταινόμενα της χώρας έκανε γνωστή ο Johannes Hahn από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Σήμερα  εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα», αυτό γνωστοποίησε ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά την Ελλάδα ο Αυστριακός Επίτροπος τόνισε σχετικά με τα  3,55 δισεκατομμύρια, ότι τα 1,6 αφορούν σε Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από δανεισμό μέσω του RRF.

Τι ζητούν από την Ελλάδα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι: «Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα είναι να γίνουν επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από ορυκτά καύσιμα καθώς και επενδύσεις στην αποδοτικότητα ενέργειας». Επιπλέον, όπως είπε: «Η πρωτοβουλία, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για τη μεταφορά φυσικού αερίου, πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη επενδύσεων στην  ψηφιακή μετάβαση. Αναφέρθηκε επίσης στην έκδοση ομολόγων για την ενίσχυση  της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Όπως είπε: «Η Ε.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων ύψους 100 δισεκ ευρώ για την περυσινή χρονιά ενώ άλλα τόσα πρόκειται να εκδοθούν και φέτος»

«Είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να αντέξουμε και αυτή την κρίση. Το πρόγραμμα “Next Generation EU” είναι αρκετό για την αντιμετώπισή της», ξεκαθάρισε ο έμπειρος πολιτικός. «Η πανδημία εξαφανίζεται και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα κρίση με τον πόλεμο» επεσήμανε.

Για την Ουκρανία

Μάλιστα, όσον αφορά την Ουκρανία, ο κ. Hahn τόνισε ότι: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ προκειμένου να τη βοηθήσουμε να ανασυγκροτηθεί και να επιταχύνουμε την είσοδο της στην Ε.Ε». Σε σχέση με την ευρωπαϊκή ανταπόκριση στο θέμα της Ουκρανίας δήλωσε: «Αντιδράσαμε γρήγορα και σωστά γιατί ήμασταν προετοιμασμένοι από το περασμένο φθινόπωρο, καθώς ήδη δουλεύαμε σενάρια, αφού είχαμε διαπιστώσει συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία αν και κανείς δεν πίστευε ότι θα οδηγούμασταν σε πόλεμο» και πρόσθεσε ότι: «Οι κυρώσεις ήταν το αποτέλεσμα μίας προσεκτικής προετοιμασίας».

Επιχείρηση «επόμενη μέρα» με Ταμείο Ανάκαμψης, επενδύσεις, φοροέσοδα

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πόρους €31 δισ., τα οποία θα διοχετευθούν με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων και τα οποία αποσκοπούν στην υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% των πόρων και ανέρχονται σε €18,4 δισ., ενώ τα δάνεια αποτελούν το 40% και ανέρχονται σε €12,7 δισ.

Όπως είχε δηλώσει το pagenews.gr από 21/3 η πρώτη δόση θα εκταμιευόταν στα μέσα Απριλίου.

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και το μέλλον

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου 2021 από το (Ecofin). Το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες και συγκεντρώνει 31,16 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων ευρωπαϊκοί πόροι 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να κινητοποιήσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα μαζί με Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία πήραν το πράσινο φως. Το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), συνολικού ύψους 30,5 δισ. Ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ήταν μεταξύ των πρώτων τριών που κατατέθηκαν.

Ποιοι οι πυλώνες του “ΕΛΛΑΔΑ 2.0”

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελείται από τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  • Πράσινη Μετάβαση
  • Ψηφιακή Μετάβαση
  • Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Προστασία)
  • Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας

Το Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει μια σειρά έργων πυλώνων και χρηματοδοτήσεων. Δείτε στο infographic του pagenews.gr τι θα υλοποιηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments