Οδηγός

Επίδομα ακρίβειας: Τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθεί σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους

Επίδομα ακρίβειας: Τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθεί σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους
Επίδομα ακρίβειας: Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να εκδοθεί η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ .Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά 1,7 εκατ. δικαιούχους. Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

  • Οι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ τον μήνα. Διπλή επιταγή ακρίβειας θα λάβουν τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις έως 600 ευρώ τον μήνα, με την προϋπόθεση να μην έχουν άλλα εισοδήματα.
  • Με στόχο τη στήριξη των ωφελουμένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα χορηγηθεί  διπλή δόση στους περίπου 240.000 δικαιούχους του. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί άπαξ, και θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 50,9 εκατ. ευρώ.
  • Προβλέπεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση πριν από το Πάσχα των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά, και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους περίπου 167.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 200 ευρώ.

Επίδομα 200 ευρώ σε ταξί: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς κάνετε αίτηση

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί, και συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις με κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 49.32 «Εκμετάλλευση ταξί» και 52.21.29.01 «Υπηρεσίες οδηγού ταξί (μη εκμεταλλευτή)», όπως αυτοί ισχύουν κατά τη 17η Μαρτίου 2022, οι οποίες πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια που τίθενται στη σχετική απόφαση. Η αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ ανά δικαιούχο.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», η οποία βρίσκεται ήδη σε λειτουργία με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ, μέχρι και τη 15η Απριλίου 2022. Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» αποτελεί εφαρμογή στο Taxisnet.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση είναι, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 83 του ν. 4916/2022, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments