Διεθνή

“Μόσχα”: Η ιστορία ενός εμβληματικού πλοίου που δεν υπάρχει πια

“Μόσχα”: Η ιστορία ενός εμβληματικού πλοίου που δεν υπάρχει πια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

“Μόσχα”: Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr ότι το  “Μόσχα”  είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει βυθιστεί σε μάχη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

Στις 14 Απριλίου 2022, το “Μόσχα”, το καταδρομικό με κατευθυνόμενους πυραύλους του ρωσικού Ναυτικού και η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκαν στα ανοιχτά της πόλης της Οδησσού, απασχολώντας την παγκόσμια κοινή γνώμη, Η Ουκρανία υποστήριξε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο δικούς της πυραύλους, ενώ η Ρωσία αρνήθηκε τον ισχυρισμό και δήλωσε ότι ξέσπασε φωτιά στο πολεμικό πλοίο και ότι βυθίστηκε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Ανεξάρτητα από τον λόγο, το  “Μόσχα”  είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει βυθιστεί σε μάχη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ήταν, επίσης, το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που υπέστη ακόμη και ζημιές από  εχθρικά πυρά από το 1941.

Το “Μόσχα” σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στα τελευταία στάδια του Ψυχρού Πολέμου.

Μάλιστα, το καταδρομικό με κατευθυνόμενους πυραύλους χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Μάλτας τον Δεκέμβριο του 1989 μεταξύ του πρώην Σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Χ. Β. Μπους.

Ένα χρόνο μετά τη σύνοδο κορυφής, την πρώτη από τις πολλές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μπους και Γκορμπατσόφ. το πλοίο επέστρεψε στο Μικολάιβ της Ουκρανίας για προγραμματισμένη επισκευή. Ωστόσο, η επισκευή αυτή διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία λόγω της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Στα μέσα της ανακατασκευής, στις 15 Μαΐου 1995, το καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου ονομάστηκε “Μόσχα”  προς τιμήν της ρωσικής πρωτεύουσας της Μόσχας.

Τα τελευταία χρόνια, είχε γίνει  σύμβολο της κυριαρχίας της στρατιωτικής κυριαρχίας της Ρωσίας  στην περιοχή και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σειρά συναντήσεων  στο πολεμικό πλοίο με παγκόσμιους ηγέτες.

Το “Μόσχα” είχε λάβει μέρος για σύντομο χρονικό διάστημα σε αποκλεισμό του ουκρανικού ναυτικού τον Μάρτιο του 2014 ως μέρος της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και, ένα χρόνο αργότερα, συμμετείχε στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία, παρέχοντας αεράμυνα στις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το 2018, το καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου μεταφέρθηκε στην αποβάθρα για προγραμματισμένες επισκευές και επέστρεψε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το πολεμικό πλοίο ήταν οπλισμένο με δεκαέξι πυραύλους κρουζ Vulcan με βεληνεκές τουλάχιστον 700 km (440 μίλια) και ήταν επίσης εξοπλισμένο με έκδοση ενός αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

Το πολεμικό πλοίο με 510 άτομα οδήγησε τη ναυτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που την κατέστησε σημαντικό συμβολικό και στρατιωτικό στόχο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments