Οικονομία

Επταετές ομόλογο: Υψηλές “πτήσεις” – Κοντά στα 6 δισ. οι προσφορές

Επταετές ομόλογο: Υψηλές “πτήσεις” – Κοντά στα 6 δισ. οι προσφορές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Επταετές ομόλογο: Υψηλές πτήσεις σημείωσε το επταετές ομόλογο

Υψηλές πτήσεις σημείωσε το επταετές ομόλογο με σχεδόν κοντά στα 6 δις. προσφορές . Μάλιστα είναι υψηλότερη η ζήτηση από το ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020, καθώς μέχρι τώρα οι προσφορές προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.

Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο mid swaps +115 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,57%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 110 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,51%. Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.

Άνοιξε το πρωί της Τετάρτης το βιβλίο του 7ετούς ομολόγου

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, με το τελευταίο να προσδοκά την άντληση ενός ποσού μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ. Το βιβλίο άνοιξε με την αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο mid swaps συν 115 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 2,56%. Το υφιστάμενο ποσό του τίτλου είναι σήμερα 2,42 δισ. ευρώ και η ωρίμανση στις 22 Απριλίου του 2027.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε έξι ανάδοχες τράπεζες να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες και αφορά τις BNP Paribas, BofA Securities, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

H προσφορά του 7ετούς, τον Απρίλιο του 2020, όταν είχε πρωτοεκδοθεί το ομόλογο, είχε σημειώσει ισχυρή ζήτηση και ικανοποιητικό επιτόκιο για τα δεδομένα των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην αγορά και το βιβλίο προσφορών είχε κλείσει με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 5,9 δισ. ευρώ, με 128 επενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Το αρχικό guidance που είχε δοθεί τότε ήταν για επιτόκιο 230 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps και η πρώτη τιμολόγηση έδινε επιτόκιο περίπου 2,16%, αλλά τελικά το επιτόκιο κινήθηκε χαμηλότερα στο 2,013% ή MS + 200 μ.β. Το κουπόνι του ομολόγου είναι στο 2%.

Η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,08%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες από τα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα του 1,8% (ιστορικό χαμηλό 0,528%, 13/8/2021), ενώ το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται σταθερά στις 200 μονάδες βάσης.

Η έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη το θετικό momentum στην αγορά μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s σε μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από το investment grade αλλά και τις θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων όπως οι JP Morgan, Citigroup, Société Générale, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments