Οικονομία

Κομισιόν για Ελληνικό χρέος: «Μέτριοι» οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα της Ελλάδας

Κομισιόν για Ελληνικό χρέος: «Μέτριοι» οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα της Ελλάδας
Κομισιόν για Ελληνικό χρέος: Το ασφαλιστικό σύστημα ανάγεται ως ένα από τα στοιχεία που βελτιώνει τη θέση της Ελλάδας μακροπρόθεσμα

Η νέα έκθεση της Κομισιόν καταγράφει ως «μέτριους» τους μακροπρόθεσμους κινδύνους βιωσιμότητας της Ελλάδας, κατατάσσοντάς τους στη «μεσαία» ομάδα κρατών. Αυτό προκύπτει από το ετήσιο πόρισμα της Κομισιόν για το δημόσιο χρέος.

Ποια στοιχεία δίνουν στην Ελλάδα “θετική” δημοσιονομική πορεία

Το ασφαλιστικό σύστημα ανάγεται ως ένα από τα στοιχεία που βελτιώνει τη θέση της Ελλάδας μακροπρόθεσμα και ο σχετικός δείκτης (S2) μέτρησης της βιωσιμότητας του χρέους στο μέλλον. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει ένα κράτος υψηλού ρίσκου σε μεσοπρόθεσμο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Με την επισήμανση όμως πως υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού για μία σειρά από παράγοντες που αναλύονται σε ειδικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται μετά από πολλά χρόνια, στην ετήσια αυτή έκθεση που παρακολουθεί όλα τα κράτη της ΕΕ, αφού από την είσοδό της στα «μνημόνια», η ανάλυση βιωσιμότητας γινόταν ξεχωριστά.

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αναφέρεται πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι υψηλοί «Συνολικά, εντοπίζονται βραχυπρόθεσμες ευπάθειες στην Ελλάδα», ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν σημαντικές βραχυπρόθεσμα.

Βασικό κριτήριο για την Ελλάδα είναι το δημόσιο χρέος, που προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά, παραμένοντας ωστόσο «σχετικά υψηλό στο 155% του ΑΕΠ το 2032 στο βασικό σενάριο».

Για το ΑΕΠ

Σχετικά με το ΑΕΠ παραμένει ως εκτίμηση για το 2021 παραμένει το 7,3% του ΑΕΠ (σ.σ. η πρόβλεψη θα αλλάξει σε 5% του ΑΕΠ με βάση τα νέα, καλύτερα, στοιχεία) και για το 2022 υπολογίζει πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ. Για το 2023 εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,3% του ΑΕΠ, για το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ, για το 2025 στο 2,8%, για το 2026 στο 2,7% και εν συνεχεία πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% με 1,6% του ΑΕΠ.

Στις αγορές η Ελλάδα με επταετές ομόλογο

Υψηλές πτήσεις σημείωσε το επταετές ομόλογο με σχεδόν κοντά στα 6 δις. προσφορές . Μάλιστα είναι υψηλότερη η ζήτηση από το ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020, καθώς μέχρι τώρα οι προσφορές προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.

Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο mid swaps +115 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,57%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 110 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,51%. Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments