Πολιτισμός

Το βραβείο Bennett των 50.000 δολαρίων επιστρέφει για την τρίτη του έκδοση

Το βραβείο Bennett των 50.000 δολαρίων επιστρέφει για την τρίτη του έκδοση

Πηγή Φωτογραφίας: Artforum International- The Pittsburgh Foundation- The Bennett Prize

Οι υποβολές για το Βραβείο Bennett 2023 — το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει ένα βραβείο δεύτερης θέσης 10.000 δολαρίων — γίνονται δεκτές μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Για κάθε καλλιτέχνη, η απόκτηση ενός βραβείου στην τέχνη είναι η υψηλότερη μορφή επιδοκιμασίας, μια μεγάλη τιμή καθώς και ένα μεγάλο προβάδισμα αναγνώρισης. Το πιο σημαντικό είναι το τελευταίο. Ωστόσο, τέτοια βραβεία —είτε σε εθνικό επίπεδο (το Βραβείο Turner), είτε με εταιρική επωνυμία (το Βραβείο Hugo Boss), είτε με ιδιωτική χρηματοδότηση (το Βραβείο Bucksbaum)— τείνουν να απονέμονται σε καλλιτέχνες που είναι μέσα στις άκρες γνωστοί και ως εκ τούτου βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο για πιθανή επιτυχία στον κόσμο της τέχνης.

Από αυτή την άποψη, το Βραβείο Bennett των 50.000 δολαρίων, ένας διετές ανοιχτός διαγωνισμός, με κριτική επιτροπή, είναι ασυνήθιστος, επειδή απευθύνεται σε καλλιτέχνες —συγκεκριμένα, γυναίκες ζωγράφους— που εργάζονται στην αφάνεια. Εξηγώντας τον λόγο του βραβείου, ο Steven Alan Bennett, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Dr. Elaine Melotti Schmidt, εγκαινίασαν το Βραβείο Bennett το 2018 με δωρεά 3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα του Πίτσμπουργκ λέει: «Μπορούσαμε να δούμε εξαιρετικά ταλαντούχους καλλιτέχνες που πιθανότατα δεν επρόκειτο να κερδίσουν ποτέ την αναγνώριση. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα βραβείο που θα προβάλλει γυναίκες ζωγράφους που, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την εμπειρία τους, δεν είχαν ακόμη επιτύχει την πλήρη επαγγελματική αναγνώριση».

Η νικήτρια τι κερδίζει

Οι υποβολές για το Βραβείο Bennett 2023 — το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει ένα βραβείο δεύτερης θέσης 10.000 δολαρίων — γίνονται δεκτές μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Η νικήτρια θα παρουσιαστεί σε μια ατομική έκθεση στο τέλος της επιχορήγησης της. Η εναρκτήρια έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Μαΐου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023, στο MMA πριν ταξιδέψει σε επιπλέον χώρους.

Επιπλέον, οι απαιτήσεις του βραβείου Bennett περιλαμβάνουν θέμα στυλ, καθώς ο διαγωνισμός περιορίζεται σε καλλιτέχνες των οποίων η πρακτική περιστρέφεται γύρω από τον «εικονιστικό ρεαλισμό». Αυτός ο όρος είναι ο άλλος λόγος ύπαρξης του Βραβείου, καθώς οι Bennett και Schmidt είναι συλλέκτες και υποστηρικτές γυναικών ζωγράφων που παράγουν τέτοιου είδους έργα—χορηγώντας, για παράδειγμα, μια έκθεση στο Μουσείο Frye του Σιάτλ με έργα της καλλιτέχνιδας Christina Quarles του Λος Άντζελες, η οποία θα είναι διαθέσιμη για προβολή έως 5 Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments