Διεθνή

Ζελένσκι: Ορατός ο κίνδυνος διακοπής των ειρηνευτικών συνομιλιών

Ζελένσκι: Ορατός ο κίνδυνος διακοπής των ειρηνευτικών συνομιλιών
Η αυξανόμενη οργή των Ουκρανών απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας και τις "κτηνωδίες" καθιστά, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, δύσκολες τις συνομιλίες υπό αυτές τις συνθήκες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σταματήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, λέγοντας ότι αιτία είναι η οργή του λαού για τις «κτηνωδίες» των ρωσικών δυνάμεων.

«Ο λαός (Ουκρανοί) θέλει να τους σκοτώσει (Ρώσους). Όταν υπάρχει αυτή η στάση, είναι δύσκολο να συνομιλήσεις για όσα συμβαίνουν», είπε ο Ζελένσκι σε Πολωνούς δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Interfax.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ωστόσο έχει εκφράσει πολλές φορές την πρόθεσή του για απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του.

Οι “άκαρπες” προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι, πως όλες οι ελπίδες της διπλωματίας επικεντρώθηκαν, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το CNN, στο ταξίδι του Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ τόσο στη Μόσχα, όσο και στο Κίεβο. Αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να βλέπει λογική για συνομιλίες αυτή τη στιγμή, σημειώνει το αμερικανικό ΜΜΕ.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κατανοητή δυσπιστία της Ουκρανίας απέναντι στον Πούτιν μετά την απρόκλητη εισβολή του. Αλλά υπάρχει επίσης η αίσθηση στην Ουκρανία και στις δυτικές πρωτεύουσες ότι η αδιαφορία του Πούτιν για το αιματηρό κόστος του πολέμου του είναι ένα σαφές σημάδι ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίζει να επιτίθεται μέχρι να έχει εύλογους λόγους να κηρύξει κάποιου είδους νίκη που δεν είναι ακόμη ορατή.

Ο Γκουτέρες δήλωσε στο CNN ότι ο Πούτιν συμφώνησε κατ’ αρχήν να επιτρέψει στον ΟΗΕ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να βοηθήσουν στην εκκένωση πολιτών από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη.

Αλλά το ταξίδι του στο Κίεβο την Πέμπτη, το οποίο έληξε καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπεφταν στην πόλη, ήταν ένα εύστοχο σύμβολο της τρέχουσας στάσης της Ρωσίας απέναντι στη διπλωματία – και της περιφρόνησής της για το κράτος του διεθνούς δικαίου, το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργήθηκαν για να διαφυλάξουν, σημειώνεται στο άρθρο του CNN.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments