Πολιτική

Μητσοτάκης για εργατική πρωτομαγιά: Τιμούμε τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις

Μητσοτάκης για εργατική πρωτομαγιά: Τιμούμε τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις
Μητσοτάκης για εργατική πρωτομαγιά: Ανάρτηση για την Εργατική Πρωτομαγιά έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός

Ανάρτηση για την Εργατική Πρωτομαγιά έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όπου αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από σήμερα 1 Μαΐου. 

«Υποδεχόμαστε την εργατική Πρωτομαγιά με την εφαρμογή ενός μέτρου ουσίας για τους εργαζόμενους: την αύξηση της βασικής αμοιβής κατά 50 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει έναν 15ο μισθό κάθε χρόνο. Και, ταυτόχρονα, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 31 ευρώ τον μήνα. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων. Τιμούμε τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις!» ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ανάρτηση

Τι αλλάζει από σήμερα 1 Μάϊου

Αυξάνεται από σήμερα 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός στα 713 ευρώ ενώ παράλληλα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα. Ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται από 1ης Μαΐου κατά 7,5%, ή 50 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται σε 713 ευρώ το μήνα, από 663 ευρώ που ήταν τη 1η Ιανουαρίου 2022. Αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά 2%), προκύπτει συνολική αύξηση κατά 9,7%, ή 63 ευρώ το μήνα εντός του 2022 (από 650 ευρώ διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ).

Τι θα συμβεί με τις λεγόμενες «τριετίες», δηλαδή την προϋπηρεσία των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό;

Συνεχίζεται το σημερινό καθεστώς, δηλαδή με άλλα λόγια οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ +  30 %). Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments