Διεθνή

Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος του νέου σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος του νέου σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Πάιατ: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε την κρισιμότητα του ρόλου του νέου σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για το έργο του νέου σταθμού LNG που εγκαινιάστηκε σήμερα στην Αλέξανδρούπολη. Ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «ο FSRU είναι κρίσιμο για την ασφάλεια όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης», με την πόλη του Έβρου να καθίσταται «γεωστρατηγικό σταυροδρόμι».

«Η σημερινή εκδήλωση καταδεικνύει τη σημασία του να έχεις ένα όραμα και να το ακολουθήσεις», σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το πρότζεκτ από την αρχή, το οποίο χαρακτήρισε ισχυρό βασικό παράδειγμα για την περιφερειακή συνεργασία.

«Το έργο αυτό καταδεικνύει το είδος της ηγεσίας που ασκεί η Ελλάδα»

«Το FSRU σήμερα είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι ήταν από την πρώτη φορά που μίλησα γι’ αυτό το 2017», σημείωσε ο κ. Πάιατ, επισημαίνοντας πως «μετά τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, είδαμε πόσο σημαντική ήταν αυτή η επένδυση».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος αποχωρεί σε λίγες ημέρες από την Ελλάδα, το έργο αυτό «καταδεικνύει το είδος της ηγεσίας που ασκεί η Ελλάδα» και «μας δείχνει πόσο έχει αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής τα τελευταία χρόνια», με την Αλεξανδρούπολη να έχει κατακτήσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε «πολύ περήφανος για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η αμερικανική κυβέρνηση, η αμερικανική πρεσβεία στο να φτάσουμε εδώ» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όταν σε λίγες ημέρες αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, μαζί με τον ενθουσιασμό και τη δέσμευση σε όλα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, θα φέρει «και τη σκοπιά του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη αποτελεσμάτων».

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΓΥΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)

Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού

Αυτό, όπως είπε ο κ. Πάιατ, «καταδεικνύει το πώς “μεταφράζεται” ένα διπλωματικό και πολιτικό όραμα σε μια πρακτική επένδυση και πρόοδο που θα οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας». Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμα που έστειλε κατά την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη κάνουν τα πρώτα γενναία βήματά τους για την ενεργειακή τους απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών, καθώς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και η χώρα θα μπορεί να καλύψει μόνο από αυτόν τον σταθμό περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments