Κόσμος

Πετρέλαιο κυρώσεις: Ο Πούτιν σπάει το εμπάργκο με Ινδία και Κίνα

Πετρέλαιο κυρώσεις: Ο Πούτιν σπάει το εμπάργκο με Ινδία και Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Πετρέλαιο κυρώσεις: Μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο, ο Πούτιν πρόκειται να αντισταθμίσει την απώλεια δίνοντας εκπτώσεις σε Ινδία και Κίνα.

Μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου κυρώσεων και του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Πούτιν έχει αρχίσει ήδη να οικοδομεί τα αντίμετρα. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, το πετρελαϊκό εμπάργκο είναι αναποτελεσματικό, καθώς η Ινδία αποθεματοποιεί μανιωδώς αργό των Ουραλίων με πολύ μεγάλη έκπτωση τιμής, από την στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.

Οπότε μετά το εμπάργκο, η Ινδία πρόκειται να διαπραγματευτεί ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση, επικαλούμενη το ρίσκο που έχουν οι συναλλαγές με την Ρωσία. Αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε μία τιμή κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, η Ινδία θα μπορούσε να αγοράζει 15 εκατομμύρια βαρέλια κάθε μήνα!

Το “κλειδί” για να “σπάσει” το εμπάργκο

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ινδία έχει αγοράσει στις 69 ημέρες από την έναρξη του πολέμου ως σήμερα 40 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού – πρόκειται για μία ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προμηθευτεί ολόκληρο το 2021.

Είχε προηγηθεί η Κίνα, η οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ των F.T, έχει εξασφαλίσει «σοβαρές εκπτώσεις» για αυξημένες προμήθειες ρωσικού πετρελαίου, παρακάμπτοντας τις αγορές spot. Μάλιστα, το Πεκίνο έχει αναθέσει τις συναλλαγές σε ανεξάρτητες εταιρείες και αποφεύγει να κάνει λόγο για τις ποσότητες πετρελαίου που αγοράζει από τη Ρωσία, θέλοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στη Δύση.

Όπως είναι γνωστό, το πετρέλαιο ανέβηκε 2,5% – 3,5% μετά από τις ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το σχέδιο απαγόρευσης προμήθειας ρωσικού πετρελαίου από τις χώρες της Ε.Ε ως το τέλος του 2022, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προς το παρόν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των 27 επί του θέματος, καθώς αρκετές χώρες ζητούν εξαίρεση, μιας και εξαρτώνται ενεργειακά από τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου.

Oil rigs

Η αντιστάθμιση με το φυσικό αέριο

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση είχε το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά – ανέβηκε κατά 5,3% στα 104,7 ευρώ ανά MWh, καθώς είναι προφανές ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν την κατανάλωσή του, προκειμένου να αντισταθμίσουν την μείωση της προμήθειας πετρελαίου. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» κινείται την Τετάρτη στα επίπεδα των 106- 108 δολαρίων ανά βαρέλι, την στιγμή που χώρες όπως η Ινδία, αλλά και η Κίνα, διαπραγματεύονται απευθείας με την Μόσχα για εκπτώσεις 35 δολαρίων και άνω στο βαρέλι.

Η Ρωσία παράγει 11 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως – και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που οι κρατικές Υπηρεσίες της χώρας δημοσιοποιούν, εμφάνισε οριακή μείωση της παραγωγής τον Μάρτιο, καθώς αρκετές χώρες ήταν διστακτικές μετά από τις πρώτες κυρώσεις που είχε επιβάλει η Δύση στο ρωσικό καθεστώς.

Ωστόσο, η συνεχής αύξηση των τιμών στις αγορές spot αλλά και οι σημαντικές εκπτώσεις που προσφέρει η Μόσχα, δίνουν νέα ώθηση στις ρωσικές πετρελαϊκές εξαγωγές, την στιγμή μάλιστα που το φυσικό αέριο , για το οποίο δεν συζητούνται κυρώσεις, παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα, πάνω από τα 100 δολάρια ανά MWh.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments