Οικονομία

ΡΑΕ πόρισμα: Στα 600 εκατομμύρια ανέρχονται τα υπερέσοδα από τους παραγωγούς ενέργειας

ΡΑΕ πόρισμα: Στα 600 εκατομμύρια ανέρχονται τα υπερέσοδα από τους παραγωγούς ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΡΑΕ πόρισμα: Ο έλεγχος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κάλυψε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022.

Το πόρισμα σχετικά με την κερδοφορία των ομίλων ηλεκτροπαραγωγής υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ο έλεγχος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κάλυψε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022.

Η ΡΑΕ εντόπισε υπερ-έσοδα της τάξης των 600 εκ. Ευρώ και πρόκειται για το σύνολο της αγοράς. Από αυτά τα περίπου 600 εκ. ευρώ, το 80% έχει κάνει η ΔΕΗ αφού είναι και ο κυρίαρχος στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα 600 εκ. ευρώ δεν είναι χρήματα τα οποία εισέρευσαν αυτούσια στα ταμεία των ομίλων. Όπως σημειώνει η ΡΑΕ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πόρισμά της, οι εταιρείες ενέργειας διέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην τιμολογιακή τους πολιτική. Αυτή αποσκοπούσε στη στήριξη του πελατολογίου τους σε συνθήκες κρίσης.

Τι δείχνει το πόρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ΡΑΕ συνοδεύεται από τη διαπίστωση πως οι καθετοποιημένοι όμιλοι ενέργειας παρείχαν δύο κατηγορίες εκπτώσεων, μετακυλίοντας έτσι τα όποια οφέλη στους καταναλωτές:

1.Σε σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Πρόκειται κυρίως για νοικοκυριά τα οποία αξιοποίησαν την ευκαιρία των ιδιαίτερα χαμηλών τιμολογίων ρεύματος που πρόσφεραν οι πάροχοι στους πελάτες.

2.Σε εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμών

Πρόκειται για την τακτική που ακολούθησαν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντας έξτρα εκπτώσεις στους καταναλωτές επί των ονομαστικών τιμολογίων.

Το πλαφόν

Πάντως, η υπόθεση των υπερεσόδων των ομίλων ενέργειας φαίνεται να ξεφουσκώνει μετά το πλαφόν που θα τρέξει από την 1η Ιουλίου. Πηγές σημειώνουν πως ναι μεν η ΡΑΕ θα εποπτεύει την πορεία των υπερεσόδων, ωστόσο μετά το πλαφόν που μπαίνει στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών τα υπερβολικά αποτελέσματα ακυρώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα προκύψει από τη φορολόγηση των καθετοποιημένων ενεργειακών Ομίλων θα προστεθεί στη συνολική οικονομική «δύναμη πυρός» για την εφαρμογή των μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 4,28 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τον πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς ένα 24ωρο αργότερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments