Πολιτισμός

Hoda Kashiha: Οι πινακές της αποτυπωνουν την πολιτική σκηνή στην Αμερική

Hoda Kashiha: Οι πινακές της αποτυπωνουν την πολιτική σκηνή στην Αμερική

Πηγή Φωτογραφίας: Galerie Nathalie Obadia - Art Viewer - Mu in the City

Hoda Kashiha: Τα φημισμένα έργα της

Το Rabbiting in the Hunting Ground (2019) του ζωγράφου Hoda Kashiha με έδρα την Τεχεράνη δείχνει μαύρες σιλουέτες ενός ανάποδου κουνελιού και ενός κυνηγού με ένα όπλο. Οι επίπεδες φιγούρες ρίχνουν σκιές στα παρακάτω στρώματα: κύκλοι αποκομμένοι από ορθογώνια σχήματα σε κόκκινο και μπλε, αντιπαρατιθέμενοι με σχέδια από πράσινο γρασίδι και κίτρινες καρδιές. Μεταξύ του κουνελιού και του κυνηγού κινείται οριζόντια μια σπειροειδής γραμμή. Στη σόλο έκθεσή της το 2020 στην Galerie Nathalie Obadia στις Βρυξέλλες, η Kashiha εγκατέστησε αυτό το έργο μαζί με την ειλικρινή αγάπη για τον Kazimir Malevich, Black on Black (2020), παραπέμποντας στον πίνακα των σουπρεματιστών του 1924 Black Circle. Ζωγράφισε έναν μαύρο κύκλο πάνω σε ένα γκρι φόντο με κουνελάκια και πιστόλια, με στενές μπλε και κόκκινες γραμμές να τρέχουν κατά μήκος του πάνω και κάτω μέρους του καμβά και να σκύβουν στη δεξιά πλευρά για να αγγίξουν απαλά την άκρη του κύκλου.

Η Kashiha αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης το 2009 και συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, από το οποίο έλαβε MFA το 2014. Επέστρεψε στην Τεχεράνη το 2017, λίγο αφότου οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της κατέστησαν ξαφνικά αδύνατο να συνεχίσει να μετακινείται μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών . Σε μια κλήση Zoom από το στούντιο της σε μια αποθήκη στο Shahriar, έξω από την Τεχεράνη, περιέγραψε την αφήγηση, το σκοτεινό χιούμορ και τις μυθολογικές, θρησκευτικές και μοντερνιστικές εικόνες ως επίμονα θέματα και κατευθυντήριες αρχές στις συνθέσεις της. Αυτό αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στους τίτλους των πινάκων, αλλά και στις δανεικές εικόνες και την παιχνιδιάρικα εκφραστική προσέγγιση της παραστατικότητας. Η μη γραμμικότητα, είπε, προσφέρεται για πειραματισμούς, μεταφέροντας αστάθεια και αβεβαιότητα.

Κατά τη διάρκεια κλήσης, η Kashiha είπε ότι η αντίληψή της για την απότομη «μουσουλμανική απαγόρευση» της κυβέρνησης Τραμπ ως μηχανή επισφάλειας σχετικά με τις ζωές των Ιρανών και της ιρανικής διασποράς επισκιάστηκε στις αρχές του 2020, όταν, στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ στην περιοχή, ένα επιβατικό αεροπλάνο που αναχωρούσε από την Τεχεράνη με προορισμό το Κίεβο καταρρίφθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν κάτω από συνθήκες που είναι ακόμη σκανδαλωδώς ασαφείς. Στη συνέχεια, θυμήθηκε τα μαύρα τετράγωνα που πλημμύρισαν τη ροή της στο Instagram τις ημέρες μετά την τραγωδία, διάσπαρτα ανάμεσα στην οπτική υπερβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments