Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ
Στόλτενμπεργκ: Την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, χαιρετίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, χαιρετίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, οι οποίοι υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη.

Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».

Μαρίν: “Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας”

“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας”, αυτά δήλωσαν ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός της χώρας Σάουλι Νιίστο και Σάνα Μαρί, στη συνέντευξη Τύπου για την ένταξη του σκανδιναβικού κράτους στη συμμαχία.

Συγκεκριμένα δήλωσαν τα εξής: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα χρειάζονται ακόμη για να η λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθεί γρήγορα εντός των επόμενων ημερών». sanna-marin-mavro-sakaki-9-12-2019

Το πράσινο φως που αναμένεται να ανάψει ο πρόεδρος της Φινλανδίας θα βάλει στη θέση του ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ. «Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να επιτεθούν σε μια γειτονική χώρα. Άρα, αν ρωτάτε πώς βλέπουν την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας, αν γίνει αυτό, η απάντησή μου σε αυτούς είναι: “εσείς το προκαλέσατε, κοιταχτείτε στον καθρέφτη”», είπε ο Σάουλι Νιινίστο.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, που δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση της, ίσως ανακοινώσει κι αυτή σήμερα την υποστήριξή της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση η πολιτική ηγεσία της χώρας θα ενωθεί πίσω από τον κοινό στόχο καθιστώντας τυπική διαδικασία την επίσημη απόφαση του Προέδρου μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι που αναμένεται την Κυριακή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments