Κόσμος

ΝΑΤΟ – ΗΠΑ: Αισιοδοξία για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, παρά τις ενστάσεις της Άγκυρας

ΝΑΤΟ – ΗΠΑ: Αισιοδοξία για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, παρά τις ενστάσεις της Άγκυρας

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Η απόφαση των δύο σκανδιναβικών χωρών να "εγκαταλείψουν" την ουδετερότητα και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ βρίσκει εμπόδια στην Άγκυρα

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα μετά την απόφαση δύο σκανδιναβικών χωρών, της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εγκαταλείψουν το καθεστώς “ουδετερότητας” και να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η οικογένεια του ΝΑΤΟ δείχνει να καλοδέχεται αυτή την εξέλιξη ωστόσο η Τουρκία εγείρει ενστάσεις με ενα θρίλερ να εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου με Μεβλούτ Τσαβούγλου να θέτει όρους προκειμένου η Άγκυρα να συμφωνήσει να πει το «ναι» στην ένταξη των δύο χωρών, πριν ακόμα οι ίδιες ανακοινώσουν τις οριστικές αποφάσεις τους.

Αίτημα από Φινλανδία – “Ναι” και από Σουηδία

Στον δρόμο που χάραξε η Φινλανδία, βαδίζει και η Σουηδία αφού λίγες ώρες αφού η Φινλανδία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα κάνει αίτημα για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίασή του, ανακοίνωσε «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι τρεις όροι της Τουρκίας

Όρους προκειμένου να συμφωνήσει με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO βάζει η Τουρκία.

Όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή (15/5) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

«Η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική των ανοικτών θυρών, δεν είναι αντίθετη στην επέκταση της συμμαχίας αλλά είναι αντίθετη προς την στήριξη που προσφέρουν οι συγκεκριμένες χώρες στην τρομοκρατία», είπε ο Τσαβούσογλου και δήλωσε έτοιμος να ξανασυναντηθεί μαζί τους, με αυτή τη συνάντηση να γίνεται, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να του εξηγήσει ποιες είναι οι θέσεις της χώρας, ενώ αναμένεται η απάντηση του Τούρκου προέδρου για το αν θα αποδεχτεί ή όχι αυτήν την πρόσκληση. Ακόμα αναμένεται νέα συνάντηση Τσαβούσογλου με ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας, πιθανότατα σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το Σάββατο είχε μία πρώτη συνάντηση με τους ομολόγους του σε Φινλανδία και Σουηδία η οποία δεν πήγε καλά, σύμφωνα με την Σουηδή υπουργό Εξωτερικών, Αν Λίντε, η οποία όπως εξήγησε διαφώνησαν στο θέμα του τι σημαίνει τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πιο διαλλακτικός απέναντι στη Φινλανδία, αλλά κατηγόρησε εκ νέου τη  Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις .

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου.

Στόλτενμπεργκ – Μπλίνκεν: Αισιόδοξοι ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η ‘Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος διαβεβαίωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε επίσης πως μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται σήμερα στο Βερολίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments