Οικονομία

Σε κρίσιμη τροχιά η ελληνική οικονομία – Κόφτες σε νέες παροχές

Σε κρίσιμη τροχιά η ελληνική οικονομία – Κόφτες σε νέες παροχές

Πηγή Φωτογραφίας: enoikonomia/Αρχείου

Με βάση τον προϋπολογισμό το ΥΠΟΙΚ αναμένει από τώρα μέχρι και το τέλος του χρόνου, 12,45 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται και η ελληνική οικονομία καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η διετή οικονομική κρίση όπως είναι φυσικό έχει δημιουργήσει οικονομικές αναταράξεις στις οικονομίες των χωρών. Με βάση τον προϋπολογισμό το ΥΠΟΙΚ αναμένει από τώρα μέχρι και το τέλος του χρόνου, 12,45 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και 2,3 δισ. ευρώ από τον βασικό φόρο ακινήτων, τον ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι και το τέλος Μαΐου.

Η ανησυχία για την πορεία των εσόδων από το ΥΠΟΙΚ, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενισχύσεις και τα βοηθήματα που δόθηκαν ήδη ή πρόκειται να δοθούν το επόμενο διάστημα, δεν μπορούν να καλύψουν το 100% της απώλειας εισοδήματος σε καύσιμα και τρόφιμα.

Συνεπώς, ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση, θα αποφασίσει αν θα πληρώσει στην ώρα τους τις φορολογικές του υποχρεώσεις, αν θα ρυθμίσει τις οφειλές του με τη νέα πάγια ρύθμιση έως 48 δόσεις ή θα αφήσει τις υποχρεώσεις του απλήρωτες.

Τι ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού

Αυξημένα κατά 1,79 δισ. έναντι του στόχου για τον Ιανουάριο – Απρίλιο ήταν τα έσοδα για το διάστημα Ιανουάριο – Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται και τον Απρίλιο η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους του Απριλίου ήταν αυξημένα κατά 506 εκατ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή πριν ακόμα αρχίσει η κυρίως τουριστική περίοδος, είναι μια ένδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και μια αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια κατεξοχήν δύσκολη διεθνώς οικονομική περίοδο.

«Φρένο» σε νέες παροχές

Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν αυτών που έχουμε ήδη πάρει, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αυτή τη στιγμή», σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments