Διεθνή

Μπορέλ: “Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο”

Μπορέλ: “Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο”

Πηγή Φωτογραφίας: New Europe, Αρχείου

Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους. Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέσσερις χώρες (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία) αντιδρούν στο εμπάργκο και ζητούν είτε εξαίρεvfση, είτε μακροχρόνια παράταση στην εφαρμογή του. Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 μελών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάστηκε μάλιστα να μεταβεί στη Βουδαπέστη, μήπως και πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να μετριάσει τις αντιδράσεις του.

Στην προσπάθειά τους να πείσουν τον Όρμπαν να υπογράψει τις προτεινόμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εξετάσει να προσφέρουν έως και μετρητά.

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση με τις κυρώσεις”

Την ισχυρή στήριξή για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση ΕΕ-Καναδάς που θα λάβει χώρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί η αντίθεση ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με το θέμα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και έκανε λόγο για «βαθιά οικονομική κρίση».

«Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας των κυρώσεων, αλλά εξαιτίας του ίδιου του πολέμου», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο έκτο πακέτο κυρώσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27. Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments