Οικονομία

Προθεσμιακές καταθέσεις: Δεν έχουν σταματημό οι εκροές

Προθεσμιακές καταθέσεις: Δεν έχουν σταματημό οι εκροές
Προθεσμιακές καταθέσεις: Χωρίς... σταματημό συνεχίζονται οι εκροές από τις προθεσμιακές καταθέσεις, μιας και τα επιτόκια βρίσκονται στα... τάρταρα

Χωρίς… σταματημό συνεχίζονται οι εκροές από τις προθεσμιακές καταθέσεις, μιας και τα επιτόκια βρίσκονται στα… τάρταρα. Πιο συγκεκριμένα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά νούμερα, μιας και είναι ελάχιστες μονάδες πάνω από το μηδέν, ακόμα και σε ποσά μεσαίου επιπέδου, δηλαδή των 30.000 ή των 50.000 ευρώ.

Από τον Αύγουστο του 2019 και το υψηλό στη μετά capital controls εποχή των 44 δισ. ευρώ, έχουν μειωθεί κατά 19,26 δισ. ευρώ (στοιχεία τέλος Μαρτίου 2022). Δηλαδή η μέση μηνιαία εκροή σε αυτό το διάστημα ξεπέρασε τα 620 εκατ. ευρώ.

Πλέον, τοποθετημένα σε προϊόντα προθεσμίας βρίσκονται 24,80 δισ. ευρώ, που αποτελεί χαμηλό περίπου 18 ετών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η υποχώρηση των σχετικών μεγεθών είναι αναμενόμενη, μετά τις σαρωτικές περικοπές των αποδόσεων της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μία εξέλιξη που επιζητούν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς σε αυτή τη φάση είναι ασύμφορη η διακράτηση ρευστών διαθεσίμων και η πληρωμή έστω και οριακά θετικών επιτοκίων.

Μηδενικές αποδόσεις

Ο μηδενισμός των αποδόσεων αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο, προκειμένου οι καταθέτες να πάρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς αυτούς και να τους τοποθετήσουν σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης. Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει αποφέρει καρπούς, καθώς ένα ποσοστό των κεφαλαίων που αποδεσμεύονται από τις προθεσμιακές επενδύεται σε επενδυτικά προϊόντα που διαθέτουν οι τράπεζες και για τα οποία εισπράττουν προμήθειες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια τους τελευταίους 32 μήνες έχουν φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν και τα επενδυτικά προγράμματα, κατά βάση τύπου unit linked, τα οποία προσφέρουν και ασφάλιση ζωής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments