Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη – Τι λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ευρώπη – Τι λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία, ενώ ερευνώνται ύποπτα συμπτώματα σε ασθενείς και στην Ισπανία - Τι πρέπει να προσέχουν ειδικοί και πολίτες επισημαίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η ευλογιά των πιθήκων που πλέον αρχίζει να “απλώνει πλοκάια” στην Ευρώπη. Ήδη στην Πορτογαλία πέντε άνδρες βρέθηκαν θετικοί, ενώ στην Ισπανία ερευνώνται οκτώ ύποπτα κρούσματα σε άνδρες, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρχουν «δεκάδες» κρούσματα στη Βρετανία.

Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει και τους Έλληνες επιστήμονες με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, να εστιάζει σε τρία επιδημιολογικά σημεία, που θα πρέπει να προσέξουν ειδικοί και πολίτες.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν), πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου».

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box» υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα «να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς».

«Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνιση» κατέληξε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Υποψίες για δεκάδες κρούσματα

Η ευλογιά των πιθήκων έχει πλέον εντοπιστεί στην Πορτογαλία και την Ισπανία , σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το πρώτο παγκόσμιο ξέσπασμα της σπάνιας ασθένειας.

Η Ισπανία παρακολουθεί οκτώ άνδρες που πιστεύει ότι έχουν μολυνθεί, ενώ πραγματοποιούνται εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί ότι έχουν τον ιό.

Όλοι οι άνδρες είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, και οι περισσότεροι εντοπίστηκαν σε κλινικές στη Μαδρίτη.

Πέντε άνδρες στην Πορτογαλία βρέθηκαν επίσης θετικοί και τουλάχιστον 15 ακόμη κρούσματα διερευνώνται, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι υγείας.

Οι ασθενείς είναι όλοι άνδρες, οι περισσότεροι νεαροί, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς κόλλησαν τον ιό.

Μέχρι τώρα, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων περιορίζονταν σε ταξιδιώτες και συγγενείς τους, που επέστρεφαν από τη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου ο ιός είναι ενδημικός.

Αλλά οι ειδικοί φοβούνται τώρα ότι εξαπλώνεται ευρύτερα για πρώτη φορά, αφού επτά Βρετανοί διαγνώστηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Έξι από αυτούς φαίνεται να έχουν μολυνθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πλειονότητα δεν συνδέονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι περισσότερα κρούσματα δεν έχουν εντοπιστεί. Οι προϊστάμενοι υγείας προσπαθούν να βρουν την πηγή των κρουσμάτων.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι το μοτίβο μετάδοσης είναι «υψηλά ενδεικτικό της εξάπλωσης στα σεξουαλικά δίκτυα».

Ο Δρ Simon Clarke, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, είπε στο MailOnline ότι υποψιάζεται ότι οι αριθμοί κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη «δεκάδες».

Ωστόσο, επέμεινε ότι η ασθένεια δεν θα εξαπλωθεί όπως ο Covid, προσθέτοντας: «Θα εκπλαγώ αν φτάναμε ποτέ σε περισσότερα από 100 κρούσματα [στη Βρετανία]».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments