Διεθνή

ΝΑΤΟ: Κατέθεσαν πρόταση ένταξης Σουηδία και Φινλανδία

ΝΑΤΟ: Κατέθεσαν πρόταση ένταξης Σουηδία και Φινλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν το πρωί της Τετάρτης [18/5] επίσημα το αίτημα ένταξης στη συμμαχία

Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν το πρωί της Τετάρτης [18/5] επίσημα το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ και με αυτόν τον τρόπο εγκατέλειψαν έτσι την πολιτική ουδετερότητας, πραγματοποιώντας έτσι μια ιστορική στιγμή

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεγκ, υποδέχθηκε στην έδρα του οργανισμού τους πρέσβεις των δύο χωρών, οι οποίοι του κατέθεσαν τους φακέλους με το επίσημο αίτημα ένταξης.

Όλες οι πλευρές θέλουν μία γρήγορη επικύρωση, ώστε να βρεθούν γρήγορα οι δύο χώρες υπό τη σκέπη των προβλέψεων ασφάλειας και προστασίας που παρέχει το ΝΑΤΟ. Αρκεί να ξεπεραστούν σύντομα και οι τουρκικές αντιρρήσεις, καθώς χρειάζεται ομοφωνία για την ένταξη. Για το λόγο αυτό η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε πρόθυμη να ταξιδέψει στην Άγκυρα για να συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν το θέμα αυτό.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η Άντερσον πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, ενώ χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε ιστορικό βήμα για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη το αίτημα των δύο χωρών, τις οποίες διαβεβαίωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία «μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας» σε περίπτωση ρωσικής αντίδρασης.

«Φεύγουμε από μια εποχή και ξεκινάμε μια άλλη» δήλωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, ανακοινώνοντας την απόφαση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments