Διεθνή

Μαρίν: “Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας”

Μαρίν: “Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας”

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi, Quartz

Μαρίν: "Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας", αυτά δήλωσαν ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός της χώρας Σάουλι Νιίστο και Σάνα Μαρίν

“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας”, αυτά δήλωσαν ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός της χώρας Σάουλι Νιίστο και Σάνα Μαρί, στη συνέντευξη Τύπου για την ένταξη του σκανδιναβικού κράτους στη συμμαχία.

Συγκεκριμένα δήλωσαν τα εξής: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα χρειάζονται ακόμη για να η λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθεί γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

Το πράσινο φως που αναμένεται να ανάψει ο πρόεδρος της Φινλανδίας θα βάλει στη θέση του ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ. «Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να επιτεθούν σε μια γειτονική χώρα. Άρα, αν ρωτάτε πώς βλέπουν την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας, αν γίνει αυτό, η απάντησή μου σε αυτούς είναι: “εσείς το προκαλέσατε, κοιταχτείτε στον καθρέφτη”», είπε ο Σάουλι Νιινίστο.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, που δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση της, ίσως ανακοινώσει κι αυτή σήμερα την υποστήριξή της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση η πολιτική ηγεσία της χώρας θα ενωθεί πίσω από τον κοινό στόχο καθιστώντας τυπική διαδικασία την επίσημη απόφαση του Προέδρου μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι που αναμένεται την Κυριακή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί νωρίτερα στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας υποθέτουν ευρέως ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία γρήγορα μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αγοράζει στρατιωτικό υλικό συμβατό με τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες και ήδη πληροί πολλά από τα κριτήρια για ένταξη. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε τόσο πρακτικές όσο και συμβολικές συνέπειες για τη Ρωσία και τη δυτική συμμαχία.

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Φινλανδία ήταν στρατιωτικά αδέσμευτη και ονομαστικά ουδέτερη για να αποφύγει να προκαλέσει τη Ρωσία. Κατά καιρούς έχει επιδοθεί στις ανησυχίες του Κρεμλίνου για την ασφάλεια και προσπάθησε να διατηρήσει καλές εμπορικές σχέσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, άλλαξε αρκετά τους υπολογισμούς, έτσι ώστε η ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται πλέον ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments