Οικονομία

ΤτΕ: Διπλασιασμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο 2022

ΤτΕ: Διπλασιασμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

ΤτΕ: Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος

Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος [ΤτΕ].

Παράλληλα αύξηση κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 32%, λέει η ΤτΕ

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 32% σε τρέχουσες τιμές (4,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 47,9% σε τρέχουσες τιμές (23,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 24,6% και 32,9%, αντίστοιχα (10,7% και 24,2% σε σταθερές τιμές).

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι αφίξεις ταξιδιωτών κατά 295,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 342,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021 (αντιπροσωπεύοντας το 55,4% και το 62,9% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019). Το πρώτο τρίμηνο του έτους το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων διευρύνθηκε σε σχέση με το 2021 κατά 4,1 δισεκ. ευρώ, φθάνοντας τα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 135,2 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 5,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 1,1 δισεκ. ευρώ. Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 3,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments