Πολιτισμός

Christie’s: «Ο Βράχος», το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι πουλήθηκε σε χαμηλή τιμή

Christie’s: «Ο Βράχος», το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι πουλήθηκε σε χαμηλή τιμή

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah- Newsweek- The Peninsula Qatar

Christie’s: Αντιθέτως, πολύ υψηλότερη τιμή από την αναμενόμενη "έπιασε" το κίτρινο Διαμάντι του Ερυθρου Σταυρού

Έναντι μόλις 21,8 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε τελικά σε δημοπρασία του οίκου Christie’s «Ο Βράχος» («The Rock»), το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι που διατεθεί ποτέ προς πώληση. Πάντως, η τιμή ήταν αρκετά χαμηλή, κοντά στο χαμηλότερο σημείο της διακύμανσης που είχε ορίσει ο διεθνής οίκος.

Το υπέροχο διαμάντι των 228,31 καρατίων και 61,3 γραμμαρίων είναι τέλεια συμμετρικό, σε σχήμα αχλαδιού και μεγέθους περίπου όσο μια μπάλα του γκολφ. Είχε εξορυχθεί σε ορυχείο της Νοτίου Αφρικής στις αρχές του 2000 και ειδικοί του κλάδου επεσήμαναν πως υπάρχουν ελάχιστα διαμάντια που μπορούν να συγκριθούν μαζί του.

Ωστόσο, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον που είχε δημιουργηθεί η τιμή που «έπιασε» ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες των διοργανωτών της δημοπρασίας που ήλπιζαν σε τιμή ρεκόρ της τάξεως των 30 εκατ. δολαρίων. Η διακύμανση που είχε οριστεί ήταν μεταξύ των 19 και των 30 εκατ. δολαρίων.

Το ρεκόρ του οίκου για ανάλογο λευκό διαμάντι, αλλά πολύ μικρότερο, μεγέθους 163,41 καρατίων ήταν 33,7 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία που είχε διεξαχθεί στη Γενεύη, το 2017.

«Ο Βράχος» βρισκόταν μέχρι τώρα σε χέρια Αμερικανού ιδιοκτήτη, αλλά για τον νέο του ιδιοκτήτη δεν υπάρχουν στοιχεία.

Το Διαμάντι του Ερυθρού Σταυρού

Στην ίδια δημοπρασία διατέθηκε προς πώληση και ένα ακόμη πολύ αξιόλογο πετράδι, το κίτρινο Διαμάντι του Ερυθρού Σταυρού. Το εν λόγω κίτρινο διαμάντι, βάρους 205,07 καρατίων είχε μια εκτιμώμενη τιμή μεταξύ των 7 και των 10,1 εκατ. δολαρίων και τελικά έπιασε πολύ υψηλότερη τιμή, στα 14 εκατ. δολάρια.

Το εν λόγω διαμάντι αποτελεί τμήμα ενός πολύ μεγάλου ακατέργαστου λίθου που είχε εξορυχθεί από ορυχείο της De Beers στην Νότιο Αφρική, στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο αρχικός λίθος είχε βάρος 375 καράτια.

Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως η πέτρα σχηματίζει φυσικά έναν μαλτέζικο σταυρό. Μάλιστα όταν είχε πωληθεί για πρώτη φορά το 1918, ήταν προσφορά του Συνδικάτου των Διαμαντιών προς τον βρετανικό Ερυθρό Σταυρό και το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη, γεγονός που του χάρισε και το όνομα του.

Σύμφωνα με τον οίκο, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων της πώλησης από τον αγνώστου ταυτότητας μέχρι τώρα ιδιοκτήτη του θα δοθούν στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Ειδικοί επισημαίνουν πως παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι μεγιστάνες παραμένουν διστακτικοί να προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές, κάτι που επηρεάζει τις δημοπρασίες πολυτελών ειδών, γενικά τα κοσμήματα και οι πολύτιμοι λίθοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα η αγορά των διαμαντιών να παρουσιάζει πολύ δυναμική εικόνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments