Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Η ευλογιά των πιθήκων προσβάλει τον καθένα

ΕΟΔΥ: Η ευλογιά των πιθήκων προσβάλει τον καθένα

Πηγή Φωτογραφίας: Gadsden State Community College

ΕΟΔΥ: Η ευλογιά των πιθήκων έχει ανησυχήσει όλο τον κόσμο, ιατρικό και μη, μιας και μπορεί να μεταδοθεί σχετικά εύκολα

Η ευλογιά των πιθήκων έχει ανησυχήσει όλο τον κόσμο, ιατρικό και μη, μιας και μπορεί να μεταδοθεί σχετικά εύκολα και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Έτσι. με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια, ο ΕΟΔΥ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει, ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

  • Στενή προσωπική επαφή
  • Έκθεση σε βιολογικά υγρά
  • Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.

«Σε κάθε περίπτωση τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις στη μετάδοσή τους και για αυτό το λόγο τα προληπτικά μέτρα συστήνονται ανεξαιρέτως για όλη την κοινότητα».

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν

Τη χορήγηση εμβολίου σε υγειονομικούς, στην περίπτωση που έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα [24/5].

Επίσης, θα εμβολιάζονται και οι στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν συστήνεται ο οριζόντιος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Συστάσεις ECDC προς την Ευρώπη να ετοιμάσει εμβόλια

Σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να προχωρήσει τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σχετικά με τις στρατηγικές που πρέπει να προετοιμάσουν για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού αντιμετώπισης της ευλογιάς των πιθήκων, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων. monkeypox-lab

Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια διασταυρούμενη προστασία έναντι της ευλογιάς. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για να προστατευθούν από μια πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC που εδρεύει στη Στοκχόλμη σημείωσε ότι δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε αυτό το στάδιο και είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments