Κόσμος

Ορμπάν: “Δεν υπάρχει προς το παρόν συμβιβασμός για το πετρέλαιο”

Ορμπάν: “Δεν υπάρχει προς το παρόν συμβιβασμός για το πετρέλαιο”

Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki

Ορμπάν: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ανέφερε ότι προς το παρόν συμβιβασμός για το πετρέλαιο.

Ο Βίκτορ Όρμπαν μίλησε για την Σύνοδο Κορυφής και για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός, δήλωσε μεν από τις Βρυξέλλες ότι η νέα έκδοση του προσχεδίου συμπερασμάτων για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου αποτελεί «καλή προσέγγιση», καθώς προβλέπει την εξαίρεση της μεταφοράς πετρελαίου μέσω αγωγών. Ωστόσο δεσμεύθηκε να επιδιώξει εγγυήσεις ότι η Ουγγαρία θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει θαλάσσιο πετρέλαιο εάν διακοπεί η προμήθεια μέσω των αγωγών.

ΤΙ ανέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέκρινε μάλιστα για «ανεύθυνη συμπεριφορά» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόταση κυρώσεων, η οποία επισημοποιήθηκε χωρίς να προηγηθούν «κατάλληλες διαπραγματεύσεις» με τα κράτη μέλη.

Πόσο εισάγει η Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη εισάγει σήμερα άνω του 60% του πετρελαίου της, και το 85% του φυσικού της αερίου, από τη Ρωσία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σύνοδο Κορυφής. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Τσεχία, Σλοβακία, αλλά και η Βουλγαρία.

Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments