Διεθνή

Τσαβούσογλου: “Αποστρατιωτικοποίηση νησιών, αλλιώς θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους”

Τσαβούσογλου: “Αποστρατιωτικοποίηση νησιών, αλλιώς θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους”

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah

Τσαβούσογλου: Για πολλοστή φορά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών

Για πολλοστή φορά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσιογλου έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα. Ανέφερε, δε, ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

“Δεν μπλοφάρουμε – Θα ξεκινήσουμε συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών”

Οι προκλήσεις και οι απειλές από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δε λένε να σταματήσουν, μιας και για μια ακόμα φορά εγείρει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. «Είμαστε απόλυτα σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα. Όσα κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά, εγείροντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών!

CAVUSOGLU-1-scaled-1

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «ακυρώνοντας το καθεστώς των νησιών που είχε τεθεί βάσει των των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947» και επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας ότι δεν ισχύει καμία νομιμοποιητική βάση της Αθήνας για να εξοπλίζει τα νησιά της!

«Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά της από το 1960 και τότε είπαμε “αν δεν τα παρατήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία (των νησιών)”. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή τους δόθηκαν (τα νησιά) υπό όρους, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα.

Το ζήτημα δεν μπορεί να απορριφθεί με τα κενά επιχειρήματα όπως ότι “η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική και θέλει στα εδάφη μας”. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα, αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε “δεν έχει σημασία όσα όπλα κι αν τοποθετήσουν (στα νησιά). Όσο δεν σταματούν, θα τους κυνηγάμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments