Ελλάδα

Καύσιμα: «Πετάει» στα 3 ευρώ η βενζίνη – Ο παράγοντας “κλειδί” που θα κρίνει μέτρα στήριξης

Καύσιμα: «Πετάει» στα 3 ευρώ η βενζίνη – Ο παράγοντας “κλειδί” που θα κρίνει μέτρα στήριξης
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο fuel pass αναμένονται το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα

“Κλειδί” για τα νέα μέτρα στήριξης θα αποτελέσουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί αν τα φορολογικά έσοδα μπορούν να χρηματοδοτήσουν νέα μέτρα στήριξης για τη βενζίνη, η τιμή της οποίας κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο Open, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι προκρίνει την επέκταση του fuel pass για όλο το καλοκαίρι, για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα, με το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι να κάνει λόγο για απευθείας επιδότηση στους καταναλωτές, με μεγαλύτερα ποσά και διεύρυνση των δικαιούχων.

Οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι ενδεικτικό ότι ένας οδηγός για να βάλει στο όχημά του 30 λίτρα αμόλυβδη βενζίνη, σήμερα χρειάζεται 70,8 ευρώ. Την ίδια περίοδο πέρυσι, χρειαζόταν 48,58 ευρώ, δηλαδή πληρώνει 22,3 ευρώ περισσότερα.

Οι πρατηριούχοι, πάντως εκτιμούν, πως η πραγματικότητα με τις τιμές στα καύσιμα είναι ακόμη χειρότερη και ότι ήδη η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά έχει φθάσει τα 2,44 ευρώ/λίτρο.

Πάντως, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο fuel pass αναμένονται το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

«Πετάει» στα 3 ευρώ η βενζίνη –  Απειλή λουκέτου σε πρατήρια

Σοκαριστικές είναι οι τιμές της βενζίνης, τόσο στα πρατήρια του λεκανοπεδίου, όσο και στη νησιωτική χώρα, όπου βρίσκεται μια ανάσα από τα 3 ευρώ. Ενδεικτικά, η βενζίνη σε πρατήριο στο Μοσχάτο έφθασε την τιμή των 2,499 ευρώ/λίτρο, ενώ αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στη Φολέγανδρο, με 2,839 ευρώ/λίτρο.

«Από 7-8% που ήταν μεσοσταθμικά το κέρδος όλης της αλυσίδας, δηλαδή από το διυλιστήριο μέχρι τον καταναλωτή, έχει μειωθεί στο 4%», σημείωσε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος πρατηριούχων καυσίμων Αττικής, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open Tv.

«Αυτό σημαίνει μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις υγρών καυσίμων και γι’ αυτό φωνάζουμε ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι έρχονται λουκέτα σε πολλά πρατήρια, όπως και σε καταστήματα εστίασης και εμπορίου, γιατί αυτά είναι αλληλένδετα», υπογράμμισε.

Σήμερα, η τιμή της βενζίνης που βγαίνει από τα διυλιστήρια, είναι στα 2,29 ευρώ. Αν σε αυτή την τιμή προστεθεί το κέρδος της «αλυσίδας», το 5%, προστίθενται άλλα 15 λεπτά στην τιμή, «σκαρφαλώνοντας» στα 2,44 ευρώ/λίτρο.

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε: «Δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει. Έχει να κάνει με την ανασφάλεια που υπάρχει στο οικονομικό περιβάλλον. Υπάρχει μια ανασφάλεια που  δημιουργεί και πιέζει συνεχώς τα καύσιμα προς τα πάνω».

Μειώθηκε η ζήτηση

Το ερώτημα που τίθεται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες είναι αν οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, η μείωση είναι 25% στην αμόλυβδη βενζίνη και 18% στο πετρέλαιο κίνησης, σε σχέση με πέρυσι», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments