Nέα της αγοράς

Τα κέρδη των ασιατικών εταιρειών τον Μάρτιο μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από επτά τρίμηνα

Τα κέρδη των ασιατικών εταιρειών τον Μάρτιο μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από επτά τρίμηνα

Πηγή Φωτογραφίας: Jing Daily- The Indian Express

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters των 1.500 κορυφαίων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Ασίας, τα σωρευτικά κέρδη αυτών των εταιρειών μειώθηκαν κατά 3,2% το τρίμηνο του Μαρτίου σε ετήσια βάση

Τα κέρδη των ασιατικών εταιρειών τον Μάρτιο μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από επτά τρίμηνα, επηρεασμένα από την επιβράδυνση της ζήτησης λόγω των lockdown στην Κίνα και τα μειωμένα περιθώρια κέρδους καθώς αυξάνεται το κόστος εισροών.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters των 1.500 κορυφαίων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Ασίας, τα σωρευτικά κέρδη αυτών των εταιρειών μειώθηκαν κατά 3,2% το τρίμηνο του Μαρτίου σε ετήσια βάση.

Τα καθαρά περιθώρια

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα μέσα καθαρά περιθώριά τους ήταν 5,86%, τα χαμηλότερα σε επτά τρίμηνα.

«Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων επηρεάζουν τα περιθώρια κέρδους, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να μετακυλίσουν υψηλότερα κόστη εισροών στους καταναλωτές τους», δήλωσε ο Herald van der Linde, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών Ασίας-Ειρηνικού στην HSBC.

Η μείωση των κερδών ήρθε καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις περιφερειακές μετοχές λόγω ανησυχιών ότι οι εταιρείες μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα επιτόκια και τα ραγδαία επίπεδα πληθωρισμού.

Η πανδημία

Η επιχειρηματική δραστηριότητα και η κατανάλωση της Κίνας επιβραδύνθηκαν το πρώτο τρίμηνο λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων COVID-19, η οποία επηρέασε επίσης τις περιφερειακές εταιρείες που εξάγουν στην ασιατική χώρα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εταιρείες της Μαλαισίας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την Κίνα, παρουσίασαν πτώση 18,3% και 18,9% στα κέρδη τους πρώτου τριμήνου, αντίστοιχα.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει περαιτέρω τα εταιρικά κέρδη και τα περιθώρια κέρδους τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κέρδη των ασιατικών εταιρειών αναμένεται να αυξηθούν μόλις κατά 6,7% το 2022, το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών, με τους αναλυτές να εξακολουθούν να αναμένουν ότι η επιβράδυνση στην Κίνα θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα.

«Στο άμεσο μέλλον, πιστεύουμε ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η εξασθένιση της λειτουργικής μόχλευσης και η καθυστερημένη επίδραση της αύξησης των τιμών των εισροών (κυρίως του πετρελαίου) είναι πιθανό να επηρεάσουν περισσότερο τα περιθώρια κέρδους το 2022», δήλωσε ο Amman Patel, επενδυτικός στρατηγικός στην Credit Suisse.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments