Πολιτισμός

Month pride: Πότε και με ποιο τρόπο η πολύχρωμη γιορτή διεκδίκησης και μνήμης

Month pride: Πότε και με ποιο τρόπο η πολύχρωμη γιορτή διεκδίκησης και μνήμης

Πηγή Φωτογραφίας: YANNIS PAPANASTASOPOULOS - Misterb&b- LarisaNew

Month pride: Ο Μήνας Υπερηφάνειας γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο με αφορμή την εξέγερση του Stonewall που έγινε το 1969 στο Μανχάταν

Ο Μήνας Υπερηφάνειας γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο με αφορμή την εξέγερση του Stonewall που έγινε το 1969 στο Μανχάταν. Σκοπός του εορτασμού αυτού είναι η προώθηση της ορατότητας, της ισότητας και της εκπροσώπησης όλων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Πώς καθιερώθηκε

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας το 1969, εννέα αστυνομικοί της Νέας Υόρκης εισέβαλαν στο Stonewall Inn στην Christopher Street και άρχισαν επιθετικά να ψάχνουν τους θαμώνες του μπαρ. Απαιτούσαν ταυτοποίηση και συνέλαβαν όποιον/α υποψιάζονταν ότι ήταν ομοφυλόφιλος/η και όποιον/α ήταν ντυμένος/η με τρόπο που δεν συμβαδίζει με την κυρίαρχη περιοριστική αντίληψη της κοινωνίας σχετικά με το φύλο.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν θα πυροδοτούσαν το σύγχρονο κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, εμπνέοντας την πρώτη Pride παρέλαση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην Christopher Street.

Το 1969, ήταν ακόμα παράνομο να είσαι γκέι στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ. Για πολλές λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ, οι νύχτες σε μέρη όπως το Stonewall Inn ήταν οι μοναδικές στιγμές που θα μπορούσαν ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους. Ο χώρος ήταν γνωστός για τον εορτασμό της συμπεριληψιμότητας, και έγινε επίσης ένας ασφαλής χώρος για τους εργαζόμενους/ες του σεξ και τους άστεγους.

Στις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου 1969, καθώς η αστυνομία άρχισε να παρενοχλεί όλους/ες όσοι/ες βρίσκονταν στο μπαρ, και να τους σέρνει στα περιπολικά, οι θαμώνες του Stonewall δεν διαμαρτυρήθηκαν μόνο για μια αστυνομική επιδρομή σε ένα μπαρ: Προστάτευαν το σπίτι τους.

Πώς ξεκίνησε η εξέγερση του Stonewall;

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν τρεις έγχρωμες γυναίκες, οι Marsha P Johnson, Sylvia Rivera και Stormé Delarvarie,άρχισαν να παρακινούν τους επισκέπτες να ξεσηκωθούν ενάντια στην αστυνομία.

Οι επιδρομές από την αστυνομία στο Stonewall Inn δεν αποτελούσαν καθόλου σπάνιο περιστατικό. Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν ή πόσο ανοιχτά εκφράζονταν, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα ζούσαν με τον συνεχή φόβο ότι θα συλλαμβάνονταν για “εγκλήματα κατά της φύσης”, ότι θα υφίσταντο επίθεση ή θα έχαναν τις δουλειές τους και τα προς το ζην, αν ποτέ τους ανακάλυπταν. Μπροστά σε μια τόσο κραυγαλέα καταπίεση και βία, λίγες φωνές αντίστασης αναζωπύρωσαν εκείνη την πρώτη σπίθα.

Όπως πολλά τρανς άτομα τότε, η Marsha και η Sylvia αντιμετώπιζαν συνεχή παρενόχληση, ιδίως από την αστυνομία. Δεδομένου ότι ήταν παράνομο για τους ανθρώπους που ήταν δηλωμένοι ως άνδρες στη γέννησή τους, να φορούν γυναικεία ρούχα (και αντιστρόφως), αυτές και άλλες τρανς γυναίκες και drag queens στο Stonewall Inn εξαναγκάστηκαν να μπουν στο μπάνιο, και να γδυθούν και να υποστούν σωματικό έλεγχο, και τελικά να συλληφθούν, αν διαπιστωνόταν ότι είχαν γεννηθεί με αρσενικά χαρακτηριστικά.

Η Marsha και η Sylvia αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με αυτές τις απαιτήσεις, και αποφάσισαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, κάνοντας πιο έντονη την ένταση μεταξύ της αστυνομίας και των πελατών. Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, μπορούσε κανείς να ακούσει ανθρώπους να φωνάζουν: “θα υπερισχύσουμε” και “Gay Power” από το δρόμο, παροτρύνοντας το πλήθος να συγκεντρωθεί στον χώρο.

Οι άνθρωποι άρχισαν να ρίχνουν νομίσματα και μπουκάλια στην αστυνομία, αναγκάζοντας τους αξιωματικούς να υποχωρήσουν μέσα στο μπαρ. Κάδοι απορριμμάτων ρίχνονταν μέσα από το παράθυρο καθώς τα πλήθη έξω μεγάλωναν. Για πολλούς από τους ανθρώπους εκείνο το βράδυ, ήταν η πρώτη φορά που μπόρεσαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να δηλώσουν ότι δεν θα ανέχονταν πλέον μεταχείριση βάση διακρίσεων από την αστυνομία ή από οποιονδήποτε άλλο.

Όταν η Marsha και η Sylvia αποφάσισαν να βγουν έξω, εκείνη τη νύχτα, δεν υπήρχε τρόπος να φανταστούν ότι οι ενέργειές τους θα είχαν καθοριστική σημασία στον αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που ήταν ενεργές αγωνίστριες για τα δικαιώματα των τρανς και των εργαζομένων στο σεξ, η συμμετοχή τους στις ταραχές του Stonewall θα τις οδηγούσε να ιδρύσουν τις STAR (Street Transvestite* Action Revolutionaries – Παρενδυτικές* Επαναστάτριες του δρόμου και της δράσης) όπως επίσης και να γίνουν κεντρικές ηγέτιδες στο Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο [Front of Gay Liberation].

Η κληρονομιά του Stonewall

Ένα χρόνο μετά το Stonewall στις 28 Ιουνίου 1970, οι άνθρωποι επέστρεψαν στο Stonewall Inn και χαρακτήρισαν την επέτειο ως Ημέρα Απελευθέρωσης της Christopher Street. Οι ταραχές του Stonewall ήταν το πρώτο βήμα σε μια σειρά εκδηλώσεων στα τέλη του 20ου αιώνα που θα άνοιγαν τον δρόμο για νομικές και κοινωνικές αλλαγές που θα βελτίωναν τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Οι άνθρωποι που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις εκείνη τη νύχτα έγιναν το ζωντανό παράδειγμα που θα εμψύχωνε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments