Πολιτισμός

Ένας Αυστριακός συλλέκτης αποκαλύπτει την συλλογή του σε μουσείο στη Βιέννη

Ένας Αυστριακός συλλέκτης αποκαλύπτει την συλλογή του σε μουσείο στη Βιέννη

Πηγή Φωτογραφίας: Flickr- Arts Supplier - Artnet News- Deutschlandfunk Kultur

Πως ξεκίνησε η πλούσια συλλογή της

Πίσω στο 1996, η αγορά τέχνης είχε μείνει σε σοκ όταν ένας μοναδικός συλλέκτης αγόρασε έργα τέχνης αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Λονδίνο. Η ειδικός που επισκέφτηκε το σπίτι της στη Βιέννη, την χαρακτήρισε στους New York Times, ως μια «μυστηριώδης γερμανόφωνη συλλέκτης». Μάλιστα ανέφερε ότι είχε αγοράσει κομμάτια των Lucian Freud, Francis Bacon  και Pierre-Auguste Renoir.

Αυτός ο συλλέκτης, όπως αποκάλυψαν οι Times, δεν ήταν άλλος από τη Heidi Göess-Horten, την πρώην σύζυγο του Helmut Horten, ενός Βιεννέζου ιδιοκτήτη πολυκαταστήματος με τον οποίο άρχισε να αγοράζει έργα τέχνης. (Έχει ξαναπαντρευτεί από τότε δύο φορές.) Μερικά χρόνια μετά το θάνατο του Χέλμουτ το 1987, ένα νέο πάθος για τη συλλογή έργων τέχνης άναψε στη Χάιντι, η οποία έχει επί του παρόντος 700 κομμάτια και κατατάσσεται στη λίστα των 200 κορυφαίων συλλεκτών του ARTnews.

Τώρα, εκτός από τα εκατοντάδες έργα τέχνης, έχει επίσης ένα μουσείο, που άνοιξε στη Βιέννη νωρίτερα αυτό το μήνα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συλλογή του Göess-Horten εμφανίζεται στη Βιέννη — αυτό συνεβή ξανά  το 2018,  στο Μουσείο Leopold. Αλλά αυτή η έκθεση ήρθε και παρήλθε σε διάστημα έξι μηνών και ο στόχος είναι να έχει μια μόνιμη θέση στο μουσείο καθώς είναι μια από τις πλουσιότερες ιδιωτικές συλλογές της χώρας, που σπάνια είναι διάθεσιμη στο κοινό.

«Ήξερα μετά την πρώτη δημόσια παρουσίαση της συλλογής μου ότι ήθελα να διατηρήσω τα έργα για τους επόμενους και να μοιραστώ τον καλλιτεχνικό θησαυρό με τους ανθρώπους», είπε η Göess-Horten στο ARTnews.

«Γι’ αυτό βλέπω το μουσείο μου ως έναν τόπο ανακάλυψης, αισθησιακής εμπειρίας, χαράς της τέχνης – γιατί αυτό ήταν και είναι για μένα η τέχνη: μια ζωτική πηγή χαράς!»

«Είμαι πεπεισμένη ότι η συλλογή μου περιέχει θησαυρούς που δεν έχουν ταίρι ούτε στη Βιέννη, ούτε στην Αυστρία, ακόμη ούτε και στην Ευρώπη», απάντησε χαρακτηριστικά η Göess-Horten.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments