Οικονομία

ΤτΕ: Μειώθηκε το έλλειμμα κατά 6,6 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2022

ΤτΕ: Μειώθηκε το έλλειμμα κατά 6,6 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2022
ΤτΕ: Σημαντική μείωση κατέγραψε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης υποχώρησε στα 4,9 δισ. ευρώ

Σημαντική μείωση κατέγραψε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μάϊου 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης υποχώρησε στα 4,9 δισ. ευρώ από 11,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού στα 19,9 δισ. ευρώ από 16,5 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες περιορίστηκαν στα 24,6 δισ. ευρώ έναντι 26,8 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε στα 1,7 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα 

Πράσινο φως άναψε το Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. «Το Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό της Ενισχυμένης Εποπτείας στην Ελλάδα και επιβεβαιώνει την έγκριση αποδέσμευσης ενός επιπλέον πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος» αναφέρει η πολυαναμενόμενη δήλωση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Εξηγεί πως «σήμερα, το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με τις μακροοικονομικές της προοπτικές, με βάση τη 14η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας» που ανακοινώθηκε τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη δήλωση αναφέρεται πως «το Eurogroup καλωσόρισε την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις» για το επόμενο πακέτο δόσεων αξίας 748 εκατ. ευρώ. Επίσης «δεδομένης της επιτυχούς εκτέλεσης του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε η Ελλάδα, οι υπουργοί καλωσόρισαν επίσης την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου του 2022. Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των capital controls και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ , θα αποκαταστήσει συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments