Ελλάδα

Γλυπτά Παρθενώνα: Μια φωνή από Έλληνες Βρετανούς για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Γλυπτά Παρθενώνα: Μια φωνή από Έλληνες Βρετανούς για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πηγή Φωτογραφίας: eKathimerini, Αρχείου

Γλυπτά Παρθενώνα: Έλληνες και Βρετανοί ένωσαν τις φωνές τους μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου μέσα στην αίθουσα με τα μάρμαρα του Παρθενώνα πραγματοποίησαν διαδήλωση, όπου ζητούσαν την επιστροφή των έργων στον τόπο τους, δηλαδή την Ελλάδα

Έλληνες και Βρετανοί ένωσαν τις φωνές τους μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου μέσα στην αίθουσα με τα μάρμαρα του Παρθενώνα πραγματοποίησαν διαδήλωση, όπου ζητούσαν την επιστροφή των έργων στον τόπο τους, δηλαδή την Ελλάδα, μιας και συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

Οι παριστάμενοι ύψωσαν πανό με το αίτημα της επανένωσης, καθώς και ελληνικές σημαίες, ενώ συμβολικά η διάσημη Βρετανοελληνίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ έσβησε τα κεράκια σε μια τούρτα γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης.

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις τους στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έξι Βρετανοί βουλευτές τάσσονται υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», δήλωσε η Shami Chakrabarti μέλος του Εργατικού Κόμματος. «Πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να κάνει το σωστό και να τους επιστρέψει στο νόμιμο σπίτι τους στην Ελλάδα» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Dave Doogan. Ο ίδιος εξήγησε ότι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα αποτελεί προσβολή για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διαχώρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τα άλλα εκθέματα που διαθέτει το Βρετανικό Μουσείο. «Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η επιστροφή των μαρμάρων θα ήταν εξαιρετική και δεν θα αποτελούσε προηγούμενο για αιτήματα επιστροφής άλλων έργων τέχνης», είπε.

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: «Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για τα Γλυπτά»

«Νομίζω ότι υπάρχει μία συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί, και να αφηγηθούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο» δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οζμπορν στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο ίδιος όμως κάπως το αδειάζει λέγοντας παρακάτω ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά αφηγούνται την ιστορία ενός πολιτισμού σε σύγκριση με τους άλλους πολιτισμούς, ενώ στην Ελλάδα αφηγούνται μόνον την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου επαναλαμβάνει την πρόταση δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα, προοπτική που η ελληνική πλευρά απορρίπτει μέχρι σήμερα διότι έτσι θα αναγνωριζόταν εμμέσως η βρετανική ιδιοκτησία των Γλυπτών.

Σε διευκρινιστική ερώτηση της «Κ», εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου, ότι δηλαδή είναι πάντα διατεθειμένο να εξετάσει αιτήματα «δανεισμού» αντικειμένων από τις συλλογές του και ότι οι συζητήσεις γύρω από τα Γλυπτά πρέπει να γίνονται με επίκεντρο τη «δημόσια πρόσβαση» και να μην περιορίζονται σε ένα «νομικίστικο και ανταγωνιστικό» περιεχόμενο. «Ο ρόλος ενός μοντέρνου μουσείου είναι να παρέχει ένα χώρο όπου αυτά τα αντικείμενα εμπνέουν τη δημιουργικότητα και βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν το παρελθόν, να διαμορφώνουν το παρόν και να προετοιμάζονται για το μέλλον», σημειώνουν.

Μητσοτάκης: Είναι βέβαιο ότι τα γλυπτά κάποια στιγμή θα επιστρέψουν

Στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε την περαασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments