Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Μικρομεγαλισμός και υπευθυνότητα

ΠΑΣΟΚ: Μικρομεγαλισμός και υπευθυνότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

ΠΑΣΟΚ: Οι επόμενες εθνικές εκλογές διεξάγονται με το  σύστημα της απλής αναλογικής, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως πολιτική δύναμη με διψήφιο ποσοστό, με την ηγεσία του κόμματος όμως να εμφανίζει δυσκολίες στην διαχείρισή του.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές διεξάγονται με το  σύστημα της απλής αναλογικής, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως πολιτική δύναμη με διψήφιο ποσοστό, με την ηγεσία του κόμματος όμως να εμφανίζει δυσκολίες στην διαχείρισή του.

Είναι αναμφίβολο ότι το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε, με υπομονή και εργατικότητα μέρμηγκα, να ανασυγκροτηθεί, σχεδόν να αναγεννηθεί, σφυρηλατώντας έναν ελκυστικό σοσιαλδημοκρατικό λόγο, αναδεικνύοντας στην ηγεσία έναν μεθοδικό και ευρωπαϊστή πολιτικό και αναδιαμορφώνοντας σημαντικά τις παραδοσιακά αρχηγικές δομές και λειτουργίες του.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι μικρομέγαλες συμπεριφορές του Προέδρου του στην προοπτική των επόμενων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο από τώρα το αργότερο.

Συγκεκριμένα, για τον Νίκο Ανδρουλάκη, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα συλλήβδην νεοφιλελεύθερο κόμμα, ο Πρόεδρος του οποίου οδηγεί τη χώρα σε οικονομικό εκτροχιασμό και αρέσκεται να αυτοαποθεώνεται τη στιγμή που ο λαός ζει την κατάρρευση της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο Α. Τσίπρας καλείται, εφόσον θεωρεί ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι ο Πρωθυπουργός, να κυβερνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με Πρωθυπουργό τον τελευταίο. Ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης δεν προτίθεται να γίνει «τροχονόμος», δηλώντας, με προφανή απώλεια της εικόνας των πολιτικών μεγεθών, ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει με μία σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση.

Βέβαια, αυτές οι μικρομέγαλες συμπεριφορές κάθε άλλο παρά αποκομμένες είναι τον αναλογικό χαρακτήρα του εκλογικού συστήματος. Αυτό δημιουργεί μια εύλογη αγωνία σε όλες τις κομματικές δυνάμεις, πόσο μάλλον σε ένα κόμμα που μόλις “εορτάζει” την πολιτικά αξιοπρεπή επάνοδο του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Η απλή αναλογική συνεπάγεται, συχνά, κυβερνήσεις συνεργασίας και οι ψηφοφόροι αισθάνονται ανασφαλείς με το ενδεχόμενο κυβερνητικής ασάφειας και των πιθανών αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κομματικός μικρομεγαλισμός σίγουρα περισσεύει και δεν αποτελεί τον ιδανικό σύμβουλο μπροστά στο ενδεχόμενο των ηγεμονισμών από άλλους κομματικούς χώρους. Σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση, χρειάζονται σαφήνεια και υπευθυνότητα. Εκεί κρίνονται, σε τελικό βαθμό, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments