Διεθνή

Ζελένσκι: “Δύσκολες διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών”

Ζελένσκι: “Δύσκολες διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ζελένσκι: "Δύσκολες διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη για να ξεμπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια", επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος

“Δύσκολες διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη για να ξεμπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια, όπου εκατομμύρια τόνοι σιτηρών δεν μπορούν επί του παρόντος να εξαχθούν στην Αφρική λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα”, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος», τόνισε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω βίντεο προς τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, λέγοντας ότι «η επισιτιστική κρίση στον κόσμο θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται αυτός ο αποικιοκρατικός πόλεμος».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε παράλληλα πως η Αφρική είναι «όμηρος» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αγορά σιτηρών, μπλοκάροντας ποσότητες που προορίζονταν για την αφρικανική ήπειρο. «Η Αφρική είναι όμηρος όσων ξεκίνησαν τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι.

Μείωση των εξαγωγών στα σιτηρά κατά 55,5%

Μείωση κατά 55,5% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουνίου συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021 στους 777.000 τόνους, υπήρξε στις εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα [20/6] το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Οι όγκοι αυτοί περιλαμβάνουν 689.000 τόνους καλαμποκιού, 63.000 τόνους σίτου και 21.000 τόνους κριθαριού, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία και όπως είναι φυσικό φέρνουν και οικονομική δυσπραγία στη χώρα, απόρροια των συνεπειών του πολέμου. Η Ουκρανία εξήγαγε έως 6 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η ίδια η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”. Ουκρανία:

Οι όγκοι έχουν έκτοτε μειωθεί περίπου στο 1,7 εκατ. τόνους καθώς η Ουκρανία, που συνήθιζε να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της μέσω λιμανιών, αναγκάστηκε να μεταφέρει σιτηρά με τρένα μέσω των δυτικών της συνόρων ή μέσω ποταμών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments