Διεθνή

Ούρσουλα φον ντε Λάιεν σε Ουκρανία: Η ΕΕ μαζί σας στον «μακρύ δρόμο» προς την ένταξη

Ούρσουλα φον ντε Λάιεν σε Ουκρανία: Η ΕΕ μαζί σας στον «μακρύ δρόμο» προς την ένταξη

Πηγή Φωτογραφίας: twitter @nexta

Σε μια ομιλία μέσω βίντεο-σύνδεσης στη συνέλευση της Ουκρανίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ

 Η Ουκρανία έχει τώρα μια «πολύ σαφή ευρωπαϊκή προοπτική», αλλά ο δρόμος προς την ένταξη στην ΕΕ θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει σκληρή δουλειά, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν απευθυνόμενη στο ουκρανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στο μπλοκ, ανοίγοντας επισήμως μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει χρόνια προτού γίνει μέλος της Ένωσης που τώρα περιλαμβάνει 27 χώρες.

Σε μια ομιλία μέσω βίντεο-σύνδεσης στη συνέλευση της Ουκρανίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, ενώ αμύνεται κατά της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

“Η Ουκρανία έχει τώρα μια πολύ ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική. Και η Ουκρανία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που φαινόταν σχεδόν αδιανόητο μόλις πριν από πέντε μήνες”, είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές και τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά, αλλά η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό σας σε κάθε βήμα, για όσο χρόνο χρειαστεί, από αυτές τις μαύρες μέρες πολέμου μέχρι τη στιγμή που θα περάσετε την πόρτα που οδηγεί στην Ευρωπαϊκή μας Ένωση», είπε, σημειώνοντας ότι απαιτούνται πολλές κρίσιμες μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό. “Τα επόμενα βήματα είναι στη διάθεσή σας. Αλλά θα απαιτήσουν σκληρή δουλειά”, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει γρήγορα κράτος μέλος της ΕΕ.

«Η πορεία μας προς την ένταξη δεν πρέπει να διαρκέσει δεκαετίες», είπε. “Πρέπει να διασχίσουμε αυτό το μονοπάτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό εξαρτάται από εμάς.”

Οι Ουκρανοί νομοθέτες χειροκρότησαν, καθώς μια τεράστια σημαία της ΕΕ μεταφέρθηκε στην αίθουσα συνελεύσεων από τρεις στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς .

Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε μεταξύ των επειγόντων μέτρων που έπρεπε να λάβει η Ουκρανία: την υιοθέτηση νόμου για τα μέσα ενημέρωσης, την εφαρμογή νέων κανόνων που μειώνουν την υπερβολική επιρροή των ολιγαρχών και τον διορισμό κορυφαίων αξιωματούχων κατά της διαφθοράς. Ο Ζελένσκι προέτρεψε τους νομοθέτες να εγκρίνουν όλα αυτά τα μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments