Πολιτισμός

Γερμανία: Επέστρεψε μετά από 120 χρόνια στο Καμερούν άγαλμα γυναικείας θεότητας

Γερμανία: Επέστρεψε μετά από 120 χρόνια στο Καμερούν άγαλμα γυναικείας θεότητας
Γερμανία: Είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Η Γερμανία επιστρέφει στο Καμερούν άγαλμα θεότητας που είχε κλαπεί πριν από 120 χρόνια, ενημέρωσε το Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας. Η φιγούρα της γυναικείας θεότητας, γνωστή και ως Ngonnso, θα επιστραφεί στο βασίλειο του Nso στο βορειοδυτικό Καμερούν.

Είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας από τον τότε αξιωματούχο Kurt von Pavel και είχε δωριστεί στο Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου το 1903

«Επιστρέψτε την Ngonnso»: ήταν το αίτημα που εξέφραζαν ντόπιοι εδώ και χρόνια. Οι κάτοικοι του Nso, μάλιστα, καταγγέλλουν πως βιώνουν πολλά δεινά, που τα αποδίδουν στην κλοπή.

«Η Ngonnso έχει κεντρικό ρόλο στο Nso, καθώς θεωρείται μητρική θεότητα» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των Γερμανών.

Σημειώθηκε, ακόμα, ότι επιστρέφονται 23 έργα στη Ναμίμπια και είναι σε εξέλιξη συμφωνία και με την Τανζανία. Η Γερμανία, η οποία έχασε όλα τα αποικιακά της εδάφη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αποικιοκρατική δύναμη, μετά τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Ωστόσο, το αποικιακό της παρελθόν αγνοήθηκε για δεκαετίες καθώς ιστορικοί και οι πολιτικοί επικεντρώνονταν στα ναζιστικά εγκλήματα και το Ολοκαύτωμα. Πέρσι, η χώρα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να επιστρέψει κλεμμένα έργα στη Νιγηρία και απολογήθηκε για τον ρόλο της στη σφαγή των φυλών Herero και Nama στη Ναμίμπια πριν από έναν αιώνα. Αλλά, τα μουσεία της εξακολουθούν να φιλοξενούν πολλά διάσημα αντικείμενα, όπως τμήματα της πύλης της Βαβυλώνας του Ιράκ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments