Διεθνή

Πώς θα εκλεγεί ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον;

Πώς θα εκλεγεί ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον;
Ο διάδοχος του Bojo ή Boris αναδεικνύεται με έναν περίτεχνο, αλλά δημοκρατικό τρόπο.

Στους οκτώ έχει ανέλθει ο αριθμός των υποψηφίων για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών, εξέλιξη που εγείρει το ερώτημα της διαδικασίας για την ανάδειξη του προέδρου του ιστορικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας.

Η διαδικασία είναι κλιμακωτή με βάση το καταστατικό κείμενο των Συντηρητικών, που είναι γνωστό και ως «το κόμμα των τριών αιώνων», αφού ιδρύθηκε το 1834, αλλά είναι ο κληρονόμος των Τόρηδων, που συγκροτούσαν μία από τις δύο κυριότερες κοινοβουλευτικές ομάδες του 17ου αιώνα.

Συντηρητικοί που, βαθμιαία μετακινήθηκαν προς περισσότερο φιλελεύθερες – κεντρώες θέσεις, όπως συνέβη εξάλλου με τη συντριπτική πλειοψηφία των ιστορικών συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη, οι Τόρηδες ακολούθησαν το ιστορικό ρεύμα, με βάση το οποίο η έννοια του κόμματος χάνει το χαρακτήρα του ιδεολογικού ρεύματος και αποκτά τη σημερινή σημασία.

Ο διάδοχος του Bojo ή Boris αναδεικνύεται με έναν περίτεχνο, αλλά δημοκρατικό τρόπο.

Πιο αναλυτικά, οι υποψήφιοι οφείλουν να υποστηριχθούν από τουλάχιστον οκτώ εκλεγμένα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Στον πρώτο γύρο, οι συντηρητικοί βουλευτές ψηφίζουν. Οι υποψήφιοι, που συγκεντρώνουν λιγότερες από 18 ψήφους, αποκλείονται άμεσα. Στη συνέχεια, ακολουθεί δεύτερος γύρος με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Όσοι λάβουν λιγότερες από 36 ψήφους αποκλείονται.  Μεταξύ των υποψηφίων, που υπερβαίνουν αυτόν τον αριθμό ψήφων, αποκλείεται αυτός που συγκεντρώνει τις λιγότερες ψήφους από τους υπολοίπους, και ούτω καθεξής

Έτσι, η διαδικασία συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο μέχρι να μείνουν μόνο δύο υποψήφιοι, οι οποίοι θα δώσουν μεταξύ τους την κρισιμότερη πολιτική μάχη. Ο νικητής της μάχης αυτής θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, στη χώρα που γεννήθηκε η κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Συντηρητικοί επιτυγχάνουν να υπηρετούν, σε επίπεδο πρόεδρου,  το κεντρικότερο πολιτικό τους δόγμα: «Αλλάζουμε για  να διατηρούμαστε». Πίσω όμως από την προαναφερόμενη διαδικασία και το κύριο πολιτικό δόγμα, βασιλεύει ο τυπικότερος των βυζαντινισμών. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν για πολιτικά παρασκήνια, ανατροπές της (κυριολεκτικά) τελευταίας στιγμές, «πισώπλατα μαχαιρώματα» και «ανέλπιστες συμμαχίες» καλό και χρήσιμο θα ήταν να διαβάσει ορισμένα κεφάλαια από την εσωκομματική ιστορία του Συντηρητικού Κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο απερχόμενος Boris έχει συντάξει ένα μικρό πολιτικό αριστούργημα με τον τίτλο «Ο παράγοντα Τσώρτσιλ», του διάσημου πρώην προέδρου των Τόρηδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments