People

Γιατί η Βιέννη έχει μια από τις καλύτερες γκαλερί της Ευρώπης για νέους καλλιτέχνες;

Γιατί η Βιέννη έχει μια από τις καλύτερες γκαλερί της Ευρώπης για νέους καλλιτέχνες;

Πηγή Φωτογραφίας: Secret-World- Viator- mumok.at

Όταν πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την καλλιτεχνική σκηνή της Βιέννης, σκέφτονται την πλούσια μάζα μουσείων της

Όταν ο Emanuel Layr άνοιξε την γκαλερί του στη Βιέννη το 2011, υπήρχαν λίγες άλλες εμπορικές επιχειρήσεις που ειδικεύονταν στο να παρουσιάζουν τους νέους καλλιτέχνες που ήθελε να στηρίξει. «Πραγματικά δεν το σκέφτηκα πολύ», είπε ο Layr, μιλώντας στο γεμάτο φως γραφείο της γκαλερί του μια ασυνήθιστα ζεστή καλοκαιρινή μέρα. «Μελέτησα την ιστορία της τέχνης – δεν βασιζόμουν τόσο πολύ σε ιδρύματα. Έτρεχα έναν εναλλακτικό χώρο.

Σκέφτηκα: Γιατί να μην πουλήσω τέχνη;»

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, η γκαλερί του Layr είναι ακόμα ανοιχτή και ακμάζει, με καλλιτέχνες από τη Βιέννη όπως η Anne-Sophie Berger και η Lena Henke στο ρόστερ του μαζί με διεθνείς όπως η Cécile B. Evans και η Dominique Knowles. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν αναδυθεί στη Βιέννη τα τελευταία πέντε χρόνια, ανάμεσά τους χώροι όπως οι Gianni Manhattan, Shore και Felix Gaudlitz, που έχουν συμμετάσχει σε διεθνώς αναγνωρισμένες εκθέσεις όπως η Liste στη Βασιλεία, η Artissima στο Τορίνο, και FIAC στο Παρίσι.

«Τα χρήματα είναι εδώ», είπε. «Οι δυνατότητες είναι εκεί».

Όταν πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την καλλιτεχνική σκηνή της Βιέννης, σκέφτονται την πλούσια μάζα μουσείων της – την Albertina, το Μουσείο Leopold, το Μουσείο Kunsthistoriches, το mumok και το Secession, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Δεν σκέφτονται την ταχέως αναπτυσσόμενη σκηνή των γκαλερί της πόλης.

Εν τω μεταξύ, οι τέσσερις μεγαλύτερες γκαλερί στον κόσμο—David Zwirner, Gagosian, Hauser & Wirth και Pace—άρχισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους με ρυθμούς που δεν είχαν δει μέχρι τώρα.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σκηνή της Βιέννης βρίσκεται σε άνοδο. Η König Galerie, ένας γίγαντας της σκηνής του Βερολίνου, επεκτάθηκε στη Βιέννη πέρυσι. Η Galerie Eva Presenhuber με έδρα τη Ζυρίχη, η οποία διαθέτει επίσης χώρο στη Νέα Υόρκη, ακολούθησε το ίδιο νωρίτερα φέτος.

Η Eva Presenhuber, η γεννημένη στην Αυστρία ιδρύτρια της τελευταίας γκαλερί, είπε: «Η Βιέννη είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός με σημαντική ιστορία και ανυπομονώ να συνεισφέρω στην κοινότητα με εκθέσεις εξαιρετικών σύγχρονων καλλιτεχνών».

Ο Presenhuber είπε: «Με το άνοιγμα της γκαλερί, μου γνώρισαν μια ομάδα νεότερων συλλεκτών που είναι πολύ αφοσιωμένοι και νομίζω ότι θα επηρεάσουν θετικά τη βιεννέζικη συλλεκτική σκηνή στο μέλλον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments