Διεθνή

Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν με τον Πούτιν καλά κρατεί

Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν με τον Πούτιν καλά κρατεί

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής εντάσσεται και η επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία.

Είναι γνωστή στους δυτικούς κύκλους η διπλή πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία απέναντι στην Ρωσία του Πούτιν. Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί τη γείτονα. Αφενός, ομνύει στη διεθνή νομιμότητα, όπως αυτή πρωταρχικά αποκρυσταλλώνεται στο διεθνές δίκαιο, αφετέρου συνεχίζει να συντηρεί τη φιλοδοξία της να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Ουκρανία και το απολυταρχικό καθεστώς του Πούτιν, με το οποίο μεριμνά να καλλιεργεί μεθοδικά τις αγαθές σχέσεις της.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής εντάσσεται και η επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία. Η Σύνοδος αυτή προγραμματίζεται για το εγγύς μέλλον και πρόκειται να έχει στην κορυφή της ατζέντας της θέματα αμοιβαίο ενδιαφέροντος. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και από τους δύο πολιτικούς ηγέτες στα βήματα για περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών τους, τη χρήση εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς, καθώς και τη συνέχιση της αδιάλειπτης παροχής ρωσικών ενεργειακών πόρων.

Επιπλέον, οι δύο πολιτικοί ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση μέσα και γύρω από την Ουκρανία, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του συντονισμού των προσπαθειών για τη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και των εξαγωγών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Ακόμη, κατά τη συζήτηση μιας διαδικασίας διευθέτησης της κατάστασης που επικρατεί Συρία, ο Πούτιν και ο Ερντογάν λέγεται ότι συμφώνησαν ως προς τη συμμετοχή και Ιρανών εταίρων.

Αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας δεν μένουν άγνωστες στον δυτικό κόσμο: τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις κυβερνήσεις των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κα η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες για αυτό. Αυτό που φαίνεται όμως να υποτιμά, είναι την κλιμακούμενη δυσφορία από τη δολιότητα της τουρκικής διπροσωπίας και τους απωθητικούς τρόπους που η γειτονική χώρα μετέρχεται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments