Πολιτική

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και υπό τον φόβο να διακοπεί εντελώς η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία όλων των παραγόντων της αγοράς. Στην σύσκεψη συμμετέχουν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Κώστας Σκρέκας, Αθανάσιος Πετραλιάς και Αλέξάνδρα Σδούκου.

Από την πλευρά των φορέων της αγοράς θα συμμετέχουν οι κ.κ. Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).

Ρωσία: Δεν εγγυάται την ομαλή λειτουργία του Nord Stream 1

Η Gazprom δεν αναλαμβάνει να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση διασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία του Nord Stream 1, ο οποίος εξυπηρετεί την Ευρώπη. Η δήλωση του ρωσικού «γίγαντα» φυσικού αερίου ακολούθησε αναφορές σχετικά με την απόφαση των καναδικών αρχών να επιτρέψουν τη μετακίνηση τουρμπίνων για τον σταθμό συμπίεσης Portovaya από την επικράτειά του, καθώς και αναφορές ότι ένα εργοστάσιο στον Καναδά θα συνεχίσει να επισκευάζει τουρμπίνες από την Portovaya στο μέλλον.

Ο αγωγός Nord Stream 1 τέθηκε σε λειτουργία το 2011. Αντλούσε 59,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το 2021. Στο έργο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Gazprom και Engie.

Ο αγωγός λειτουργεί τώρα με δυναμικότητα που κυμαίνεται στο 40%, επειδή ένας από τους στρόβιλους του αγωγού δεν έχει επιστρέψει από γενική επισκευή στο εργοστάσιο στο Μόντρεαλ λόγω των καναδικών κυρώσεων. Στο σταθμό συμπίεσης Portovaya, ο οποίος είναι ο σταθμός εκκίνησης συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, έχει λήξει ο χρόνος μεταξύ των γενικών επισκευών πριν από τη μεγάλη συντήρηση και τις επισκευές άλλων κινητήρων. Η Γερμανία, από την πλευρά της, δεν θέλησε να λάβει θέση αναφορικά με την ανακοίνωση της Gazprom, με βάση την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που να δείχνουν πως η Siemens πήρε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

Σκρέκας για ενεργειακή επάρκεια: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη

Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνεδρίαση προ ημερών, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Ειδικότερα:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν  τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments