Διεθνή

Φυσικό αέριο: Έρχονται τα πάνω κάτω στην Ευρώπη – Επιστροφή της Γερμανίας στο λιγνίτη

Φυσικό αέριο: Έρχονται τα πάνω κάτω στην Ευρώπη – Επιστροφή της Γερμανίας στο λιγνίτη

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο, κυρίως με τον αγωγό Nord Stream 1, όπου τροφοδοτεί τη Γερμανία, αλλά και τη Δυτική Ευρώπη, μιας και λειτουργεί μόνο με το 40% της δυναμικότητάς του

Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο, κυρίως με τον αγωγό Nord Stream 1, όπου τροφοδοτεί τη Γερμανία, αλλά και τη Δυτική Ευρώπη, μιας και λειτουργεί μόνο με το 40% της δυναμικότητάς του.

Για αυτό το λόγο ο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ένα ευρύ πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, μιας και κατηγόρησε Ρωσία, με αφορμή την ενέργεια, θα κάνει παιχνίδια στη Γηραιά ήπειρο.

Κατά συνέπεια δεν επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο, ότι η Ρωσία θα έκλεινε εντελώς τη στρόφιγγα, αλλά δεν υλοποιείται ούτε και το καλό σενάριο. Διότι, με βάση τις τεχνικές δυνατότητές του μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης, ο αγωγός Nord Stream 1 θα μπορούσε να μεταφέρει διπλάσιες ποσότητες.

Αυτό προβλέπει άλλωστε η συμβατική υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ρωσία, επισημαίνει η γερμανική πλευρά. Αβεβαιότητα για τις εξελίξεις εκφράζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ. «Βλέπουμε ότι σήμερα ρέει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά θα γίνει το ίδιο και αύριο; Και μεθαύριο;» διερωτάται ο Μίλερ, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (ARD). «Υπάρχουν αμφιβολίες, όταν ακούει κανείς τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να σημάνουμε λήξη συναγερμού».

Κατόπιν όλων αυτών, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι, παρά την επανενεργοποίηση του Nord Stream 1, «πρέπει να διατηρήσουμε και να εντείνουμε τα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας». Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε νέο «πακέτο μέτρων για τη διασφάλιση της ενέργειας» το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλεπει: Πρώτον, μεγαλύτερα ποσοστά πληρότητας για τις αποθήκες φυσικού αερίου και συγκεκριμένα 75% την 1η Σεπτεμβρίου και 95% την 1η Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, αξιοποίηση της «εφεδρείας του λιγνίτη» από τον Οκτώβριο. Τρίτον, μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες, που δεν περιορίζονται σε συστάσεις, αλλά έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρεται η απαγόρευση να θερμαίνονται ιδιωτικές πισίνες με φυσικό αέριο, καθώς και ο υποχρεωτικός τεχνικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις θέρμανσης σε όλες τις ιδιωτικές κατοικίες, με ευθύνη του ιδιοκτήτη.

Πλήρης στήριξη στο σχέδιο της Κομισιόν

Σχολιάζοντας το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την ενέργεια που είχε παρουσιάσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι «στηρίζει» την πρόταση αυτή και επιπλέον ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να την στηρίξουν στο όνομα της αλληλεγγύης, «ακόμη και αν μερικά από αυτά δεν τροφοδοτούνται καν με φυσικό αέριο από τη Ρωσία». Ανέφερε μάλιστα ότι η Γερμανία έχει ήδη καταφέρει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο κατά 14% σε ετήσια βάση, κάτι που ωστόσο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων, κατά συνέπεια «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια…»

Σημειώνεται ότι στις 23 Ιουνίου ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε κηρύξει «κατάσταση συναγερμού για το φυσικό αέριο», απευθύνοντας συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης και διευκρινίζοντας ότι, αν χρειαστεί, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, υποχρεωτικού χαρακτήρα. Όσο για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι είναι ο «εγγυητής» της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δεν παρέλειψε να τις σχολιάσει, λέγοντας ότι αποτελούν «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Ρωσία «εκβιάζει» την Ευρώπη.

Κι όμως, και η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη

Σχολιάζοντας την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 ηΚλαούντια Κέρνφερτ, οικονομολόγος και ερευνήτρια του Ινστιτούτου για τη Γερμανική Οικονομία (DIW), αναφέρει στην εφημερίδα Rheinische Post: «Το γεγονός ότι η Ρωσία άρχισε και πάλι τις ροές φυσικού αερίου, αποτελεί απόδειξη ότι και η ίδια δεν θέλει ‘να τραβήξει το σχοινί’, όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για πολιτικούς λόγους. Εάν συνεχίσουμε την εξοικονόμηση, τον Νοέμβριο θα είμαστε σε θέση να γεμίσουμε τις αποθήκες μας κατά 90%». Όσο για τη συμπεριφορά της ίδιας της Ρωσίας, «δείχνει πόσο εξαρτημένη είναι και η ίδια από τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», εκτιμά η Κλαούντια Κέρνφερτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments