Οικονομία

Οφειλές άνω των 20 δισ. βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ρύθμισης στα δάνεια

Οφειλές άνω των 20 δισ. βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ρύθμισης στα δάνεια

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός εμφάνισε αρκετές δυσκολίες στην υλοποίησή του

Με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός εμφάνισε αρκετές δυσκολίες στην υλοποίησή του όπως στη συλλογή των στοιχείων, στη διαδικασία οριστικής υποβολής της αίτησης, στην ταχύτητα αξιολόγησης από τους πιστωτές. Αυτή τη στιγμή, οφειλές που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια ρύθμισης, ενώ οφειλές άνω των 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί περίπου 6.500 αιτήσεις.

Τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού, έδειξαν το ποσοστό εγκρισιμότητας ότι διαμορφώνεται στο 46%, με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή και με το εύρος εγκρισιμότητας να κυμαίνεται από 18% έως και 79%.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής αυξάνεται καθώς ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Μέχρι χθες 425 αιτήσεις ρυθμίσεων ήταν επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο. Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33% και η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες.

Τι ρυθμίζεται με τον εξωδικαστικό

Ειδικότερα, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, που ενεργοποιήθηκε πριν από ένα έτος, καθιερώνονται νέοι κανόνες στη ρύθμιση των χρεών προς Τράπεζες και Δημόσιο. Οι πολίτες έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το σύνολο των οφειλών τους προς Τράπεζες και Δημόσιο και να εξασφαλίζουν μια συνολική, αυτοματοποιημένη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα για διμερείς ρυθμίσεις με το Δημόσιο, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν διατηρεί χρέη σε χρηματοδοτικούς φορείς.

Η ύπαρξη αυτού του θεσμικού πλαισίου δίνει μια σταθερή βάση, αλλά η λύση του προβλήματος απαιτεί την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του. Η αλήθεια είναι ότι ο μηχανισμός, πρωτοποριακός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφάνισε αρκετές δυσκολίες στην υλοποίησή του.

Ενδεικτικά, στη συλλογή των στοιχείων, στην ίδια τη λειτουργία της πλατφόρμας, στη διαδικασία οριστικής υποβολής της αίτησης, στην ταχύτητα αξιολόγησης αυτών από τους πιστωτές. Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Το ενδιαφέρον των οφειλετών βαίνει αυξανόμενο, και οι οριστικές υποβολές δείχνουν αυξημένη δυναμική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments