Ελλάδα

Καύσωνας Ελλάδα: 10ήμερο πολύ υψηλών θερμοκρασιών

Καύσωνας Ελλάδα: 10ήμερο πολύ υψηλών θερμοκρασιών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Καύσωνας Ελλάδα: Σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα μπήκε σήμερα η χώρα

Σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα μπήκε σήμερα η χώρα, με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία μάλιστα αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Λαβουβάρδο, διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου,αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι η διάρκεια του καύσωνα, καθώς θα ξεπεράσει το 10ημερο, με τις θερμοκρασίες να είναι αρκετά πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα δούμε εξαιρετικά ακραίες θερμοκρασίες, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, έκτακτο δελτίο εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Τι αναφέρει το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν στην χώρα μας το επόμενο 10ήμερο. Η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 38–40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας μας έως και τουλάχιστον τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Αιτία για αυτή την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων στην νότια/νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία καθοδικών κινήσεων του ατμοσφαιρικού αέρα και κατά συνέπεια την θέρμανση του σε μεγάλο μέρος κυρίως της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η σημαντική απόκλιση της θερμοκρασίας από τις κλιματικές τιμές διακρίνεται στο παρακάτω γράφημα που δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα πάνω από την Αττική σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από το έδαφος, ένα επίπεδο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της πορείας των αερίων μαζών πάνω από μια περιοχή.

Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για την πρόγνωση πολλών ημερών, αναλύουμε ένα μεγάλο αριθμό προγνώσεων (80) οι οποίες παρέχονται από δυο μεγάλα διεθνή κέντρα προγνώσεων (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων και Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης) και διαπιστώνουμε ότι όλες τις μέρες εώς το τέλος του Ιουλίου οι θερμοκρασίες (κόκκινα κουτιά) θα είναι πάνω, έως πολύ πάνω, από τις κλιματικές τιμές (μαύρη διακεκομμένη γραμμή).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments