Focus

Λέονορ Εσπινόζα: Έχει βραβευτεί ως η καλύτερα γυναίκα σεφ

Λέονορ Εσπινόζα: Έχει βραβευτεί ως η καλύτερα γυναίκα σεφ

Πηγή Φωτογραφίας: LaRepublica.co

Λέονορ Εσπινόζα: Δεν είναι μόνο μαγείρισσα αλλά και ακτιβίστρια.

Από τις ζούγκλες… στα επιδόρπια. Η νεοστεμμένη καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου, η Λέονορ Εσπινόζα, αντλεί την έμπνευση για την μαγειρική της από την τεράστια βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος και την οδυνηρή ιστορία της Κολομβίας.

View this post on Instagram

A post shared by Leonor Espinosa (@leoescocina)

«Η κουζίνα μου προέρχεται από τους υποβιβασμένους πολιτισμούς, τις ξεχασμένες περιοχές, έχει την γεύση του παρελθόντος, του καπνού… του πόνου», εξομολογήθηκε η 59χρονη, αφού ψηφίστηκε ως η καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο για το 2022 από την διάσημη βρετανική επιχείρηση και σύμβουλο φαγητού κα ποτών «William Reed», η οποία επιλέγει τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

«Έχει επίσης την γεύση της χαράς, ενός πλάτανου, της μανιόκας, του χώματος αφού έχει βρέξει και της ερήμου. Υπάρχει πολλή ποίηση στην κουζίνα μου» αναγνωρίζει η βραβευμένη σεφ.

Μία γεύση «κοινωνικής αλλαγής»

Δεν είναι μόνο μαγείρισσα αλλά και ακτιβίστρια. Έχει ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της πατρίδας της για να μελετήσει την γηγενή κουζίνα και να δώσει «φωνή» σε ανθρώπους που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι σε περιοχές που πλήττονται από τη φτώχεια και τη βία δεκαετιών.

Ανακηρύσσοντας την Εσπινόζα νικήτρια, η βρετανική επιχείρηση «William Reed » την περιέγραψε ως «πολυταλαντούχο Κολομβιανή σεφ που παντρεύει την τέχνη, την πολιτική και τη γαστρονομία». Το εστιατόριό της με το όνομα «Leo» στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, παρουσιάζει γεύσεις από όλη τη χώρα, ιδιαίτερα από κοινότητες ιθαγενών και αφροκολομβιανών.

«Έχει σφυρηλατήσει ένα μοναδικό, εγκεφαλικό και βαθύ στυλ μαγειρικής που την κάνει να ξεχωρίζει από τους σύγχρονούς της, την ίδια στιγμή που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη γαστρονομία ως εργαλείο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης», δήλωσαν τα μέλη της επιτροπή που την βράβευσαν.

Ποια είναι η Λέονορ Εσπινόζα

Η Λέονορ μεγάλωσε στην Καρθαγένη, στις ακτές της Καραϊβικής και στην Κολομβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μία αυτοδίδακτη σεφ. Σπούδασε οικονομικά και τέχνες και εργάστηκε στη διαφήμιση πριν κάνει το άλμα στην κουζίνα σε ηλικία 35 ετών.

Το 2017 ανακηρύχθηκε η καλύτερη γυναίκα σεφ της Λατινικής Αμερικής. Ενσωματώνει πολλά παραδοσιακά συστατικά στο μαγειρικό της ρεπερτόριο, από εξωτικά φρούτα και κόνδυλους των Άνδεων μέχρι μυρμήγκια και προνύμφες.

Ανέκαθεν ο κόσμος της υψηλής γαστρονομίας είναι ένας κλάδος που κυριαρχείται από άνδρες, αλλά η Λέονορ Εσπινόζα έχει γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για όλες τις άλλες επίδοξες γυναίκες μαγείρισσες. Η Λέονορ αυτό που ελπίζει είναι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη μαγειρική της για να προωθήσει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των πιο φτωχών περιοχών της Κολομβίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments