Κόσμος

Βρετανία: Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στη χώρα από τότε που άρχισε ο πόλεμος

Βρετανία: Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στη χώρα από τότε που άρχισε ο πόλεμος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Βρετανία: Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στη Βρετανία βάσει δύο προγραμμάτων που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν αυτούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στη Βρετανία βάσει δύο προγραμμάτων που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν αυτούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση σήμερα Πέμπτη [28/7].

Σχεδόν 6,2 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη έως τις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, με πάνω από τους μισούς να υποβάλουν αίτηση για προγράμματα προσωρινής διαμονής. Μόνο η Πολωνία έχει καταγράψει πάνω από 1,2 εκατ. Ουκρανούς.

Τα βρετανικά προγράμματα, ένα για αυτούς που έχουν ήδη συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα που επιτρέπει σε Βρετανούς να προσφέρουν κατάλυμα σε όσους προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αρχικά επικρίθηκαν ως υπερβολικά γραφειοκρατικά καθώς και ότι αφήνουν κάποιους πρόσφυγες στον ‘αέρα’ για εβδομάδες.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η διαδικασία γίνεται απολύτως πλέον ψηφιακά και ότι στόχος είναι η διεκπεραίωση των αιτήσεων εντός 48 ωρών. Θα επιτρέψει επίσης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών να έρχονται στη Βρετανία χωρίς γονέα ή κηδεμόνα εάν έχουν κάποιο αποδεικτικό έγγραφο γονικής συναίνεσης.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ουκρανίας στα χέρια Ρώσων

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς αναγνώρισε εξάλλου ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα YouTube. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν προηγουμένως την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Μπουρλεχίρσκ, που ανεγέρθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. «Εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα — κατέλαβαν το Μπουρλεχίρσκ», είπε ο κ. Αρεστόβιτς αναφερόμενος στους Ρώσους.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σημείωσε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να περνούν από την επίθεση στην άμυνα και να προχωρούν σε πλήγματα για να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην καίριας σημασίας βιομηχανική περιφέρεια Ντανιέτσκ. Σκοπός μοιάζει να είναι «να μην είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να «αρχίσουμε συνομιλίες», πρόσθεσε.

Η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανήγγειλε πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων στην αρχή του πολέμου. Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Χερσώνα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments