Διεθνή

«Μονόδρομος για ΗΠΑ η περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με Ελλάδα»

«Μονόδρομος για ΗΠΑ η περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με Ελλάδα»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Την άποψη ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μονόδρομος η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Χώρα μας διατυπώνει η διεθνής πλατφόρμα ενημέρωσης «War On The Rocks».

Την άποψη ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μονόδρομος η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Χώρα μας διατυπώνει η διεθνής πλατφόρμα ενημέρωσης «War On The Rocks».

Πρόκειται για μία διεθνή πλατφόρμα ανάλυσης και συζήτησης για τη στρατηγική, την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις. Περιλαμβάνει άρθρα και podcast, που παράγονται από μια σειρά συγγραφέων με βαθιά εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Στελεχώνεται από κορυφαίους μελετητές, οι οποίοι μελετούν το πολεμικό φαινόμενο, τις διεθνείς σχέσεις, τη γεωπολιτική και τη γεωστρατηγική.

Σύμφωνα με το War On The Rocks, οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλά περιθώρια επιλογών σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά σχέδιά τους. Η Αμερική δεν μπορεί να καλλιεργήσει περισσότερο τις σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν τάχθηκε υπέρ των μεγάλων επενδύσεων στον τομέα της ασφάλειας στην Ελλάδα και την Τουρκία, προτείνοντας ότι μια επένδυση στην περιφερειακή ασφάλεια θα αποδώσει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Ουάσιγκτον προσπάθησαν να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις την τελευταία μισή δεκαετία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος σύμμαχος τον τελευταίο καιρό.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να εξεταστεί πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να αφιερώσει σημαντικό χρόνο και πόρους για να σκεφτεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Φυσικά, αυτό εκτυλίσσεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το μέλλον του πυρηνικού του προγράμματος παραπαίουν και απειλούν να καταρρεύσουν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαδοχικές στρατιωτικές προκλήσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι ένα σύνολο προβλημάτων που απαιτεί εγγενώς συμβιβασμούς, δεδομένης της προτεραιότητας της Ουάσιγκτον στον ανταγωνισμό με την Κίνα και του απλού γεγονότος ότι ο αμερικανικός στρατός διαθέτει έναν πεπερασμένο αριθμό πλατφορμών και προσωπικού για να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες δεσμεύσεις και συμφέροντα της Αμερικής. Λοιπόν, πώς μπορεί η Ουάσιγκτον να εξισορροπήσει καλύτερα τα συμφέροντα ασφαλείας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενώ εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στον Ινδο-Ειρηνικό;

Η απάντηση θα μπορούσε να βρεθεί, σύμφωνα με το περιοδικό, στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον, καθώς και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επωφεληθεί από τις τρέχουσες συμφωνίες βάσης και πρόσβασης στις δύο χώρες και να σκεφτεί δημιουργικά πώς να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων προκειμένου να επιτύχει περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στα τέλη του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία για επέκταση της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στη χώρα. Η επέκταση της πρόσβασης της αμερικανικής βάσης στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται στενά με όσα έγραψα σε αυτές τις σελίδες σχετικά με το μέλλον της αμερικανοτουρκικής σχέσης, μετά την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικής κατασκευής S-400. Η αγορά θα προκαλούσε ένα πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας (και το έκανε).

Σύμφωνα πάντοτε με το έντυπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διερευνήσουν πώς να επεκτείνουν τις συμφωνίες πρόσβασης με την Ελλάδα για να προωθήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στη γύρω περιοχή.

Παραδοσιακά, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να εξισορροπήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ελλάδα με την ίδια υποστήριξη προς την Τουρκία. Η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται να βαθύνει τις περιφερειακές εντάσεις, αλλά η πρόσφατη τουρκική διαδικασία λήψεως αποφάσεων έχει ανατρέψει την ιστορική προτίμηση της Ουάσιγκτον για ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει επιδείξεις στρατιωτικής δύναμης για να εξαναγκάσει την Ελλάδα να κάνει παραχωρήσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων και, τους τελευταίους μήνες, έχει επανειλημμένα προτείνει ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τα ελληνικά νησιά. Οι δύο πλευρές διαφωνούν για εδαφικές διεκδικήσεις κατά μήκος των τουρκικών ακτών και των γύρω ελληνικών νησιών.

Η αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο επιτρέπει επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να δείχνουν την ισχύ τους στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τα τουρκικά στενά, τα οποία η Άγκυρα έκλεισε  στα ρωσικά —και αμερικανικά— πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μακροχρόνια, κεκτημένα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν την ευελιξία να αναπτύξουν δυνάμεις στην Ευρώπη σε πολλές διαφορετικές περιοχές. Είναι στρατηγικά λογικό να εμβαθύνουν οι Αμερικανικές δυνάμεις τη συνεργασία με την Ελλάδα και να χρησιμοποιήσουν τις συμφωνίες βάσης ως κόμβο για τη διατήρηση των αμερικανικών δεσμεύσεων για την ασφάλεια στη Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τη ρωσική παρουσία στη Συρία και, κατ’ επέκταση, τις αναπτύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αμερικανική παρουσία στην περιοχή έχει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των ανταμοιβών των ανερχόμενων ελληνοαραβικών σχέσεων. Η επέκταση των αμυντικών δεσμών ΗΠΑ-Ελλάδας έχει αυξήσει την τουρκική παράνοια, αλλά η Τουρκία τείνει να είναι παρανοϊκή ανεξάρτητα από το τι κάνουν ή λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Θα έπρεπε οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξηγήσουν τις ενέργειές τους στην Τουρκία και να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Άγκυρα σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι η μία πλευρά – η Ελλάδα – επιθυμεί να επεκτείνει τον αμερικανικό ρόλο στην περιοχή, ενώ η άλλη – η Τουρκία – είναι πρόθυμη οι Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν το περιφερειακό τους αποτύπωμα.

Η επέκταση των αμυντικών δεσμών ΗΠΑ-Ελλάδας έχει αυξήσει την τουρκική παράνοια, αλλά η Τουρκία τείνει να είναι παρανοϊκή ανεξάρτητα από το τι κάνουν ή λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα έπρεπε οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξηγήσουν τις ενέργειές τους στην Τουρκία και να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Άγκυρα σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι η μία πλευρά ,η Ελλάδα, επιθυμεί να επεκτείνει τον αμερικανικό ρόλο στην περιοχή, ενώ η άλλη,  η Τουρκία , είναι πρόθυμη οι Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν το περιφερειακό τους αποτύπωμα.

Αυτό δεν μπορεί να το ευχηθούμε, ούτε οι τάσεις στην τουρκική εσωτερική πολιτική δείχνουν ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα είναι πιο επιδεκτική στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια σειρά επιλογών στην περιοχή και, εάν τις εκμεταλλευτούν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά το αποτύπωμά τους για να διατηρήσουν τις δυνατότητες προβολής ισχύος μέσω της Μεσογείου, του Λεβάντε και της Βόρειας Αφρικής.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από το παραπάνω  άρθρο διαφαίνεται γιατί είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η  περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια ολοένα αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, με αποτέλεσμα να έχει ανάγκη τη στήριξη και τη βοήθεια των ΗΠΑ-Γαλλίας- Γερμανίας-ΕΕ, Ισραήλ, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση ενός απρόβλεπτου Ερντογάν

Παράλληλα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέστησε το ΝΑΤΟ και περιόρισε  δραστικά τα οράματα τη δημιουργίας του Ευρωστρατού ως ανεξάρτητου αμυντικού βραχίονα  από την Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ σήμανε και το άνοιγμα μιας νές περιόδου Ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας στην γηραιά ήπειρο

Επίσης οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας διανύουν ίσως την χειρότερη περίοδο των σχέσεών  τους εδώ και δεκαετίες

Συνέπεια όλων αυτών ήταν η Ελλάδα να προσδεθεί στο άρμα των ΗΠΑ ακόμη περισσότερο, κάτι το οποίο ευνοεί τη χώρα μας η οποία διαθέτει ισχυρό λόμπυ στην Ουάσιγκτον για την εξυπηρέτηση των εθνικών μας στόχων

Κλείνω επισημαίνοντας – τονίζεται στο δημοσίευμα –  ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κλείσουμε πολλά και σοβαρά Εθνικά μας θέματα στα ελληνοτουρκικά, αφού οι συγκυρίες είναι για πρώτη φορά τόσο ευνοϊκές για την Ελλάδα, απαιτώντας  τη στήριξη των συμμάχων μας, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments