Διεθνή

Ενέργεια: Καλά τα νέα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου

Ενέργεια: Καλά τα νέα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ενέργεια: Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου είχαν πτωτικές τάσεις, μιας και οι  επενδυτές προετοιμάζονται για τη συνάντηση μέσα στην εβδομάδα αξιωματούχων από τον ΟΠΕΚ

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου είχαν πτωτικές τάσεις, μιας και οι  επενδυτές προετοιμάζονται για τη συνάντηση μέσα στην εβδομάδα αξιωματούχων από τον ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων παραγωγών προκειμένου να συζητηθεί η προσαρμογή της προσφοράς. Την ίδια στιγμή, το συμβόλαιο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) κινείται στα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούν 13 σεντς, ή 0,13%, στα 103,80 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώνεται στα 97,79 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 81 σεντς ή 0,87%, μετά το χαμηλό της συνεδρίασης των 97,55 δολαρίων όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στην Ασία.

Φυσικό αέριο: Η αύξηση των τιμών “γονατίζει” την Ευρώπη και φέρνει αβεβαιότητα στις αγορές

Η ενεργειακή κρίση που έχει δημιουργηθεί από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, απόρροια της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει φέρει μεγάλο και έντονο προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και ήδη έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα προβλήματα ως προς την επάρκεια για το χειμώνα.

Ο τομέας της οικονομίας οδηγείται προς χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τον κίνδυνο να προκύψει ύφεση με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις αυτές πλήττουν και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκ των οποίων αρκετές, σε όλη την Ευρώπη, αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης. Ήδη στη Γερμανία η ανεργία αγγίζει το 7% . Κανείς δεν αποκλείει την ύφεση. Τονίζεται, δε, από κάποιους οικονομικούς αναλυτές ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση, αλλά δεν την αισθάνονται ακόμη! Από τη ρωσική τιμωρία και τις λανθασμένες αποφάσεις της ΕΕ δεν γλιτώνει ούτε η Κύπρος.

gas-pipe-Eastmed-fysiko-aerio

Η νέα περικοπή και μείωση 15%

Η Ρωσία υιοθετεί τη στρατηγική του αργού θανάτου. Ενώ είχε λεχθεί ότι θα προσφέρει το 40% των δυνατοτήτων της παροχής φυσικού αερίου διά του Βόρειου Αγωγού 1 προς τη Γερμανία, τελικά η στρόφιγγα κλείνει στο 20%. Η νέα περικοπή φυσικού αερίου κατά 80% δίνει την ευκαιρία στη Μόσχα να χειραγωγεί τις τιμές στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Μόνο σε μία μέρα, η τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 10%, ενώ το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας αποφάσισε την περασμένη Τρίτη την εθελοντική μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας για οκτώ μήνες, από τον Αύγουστο του 2022 vς τον Μάρτιο του 2023, σε ποσοστό της τάξης του 15%. Εάν διαπιστωθεί ανεπάρκεια, τότε η περικοπή του 15% θα καταστεί υποχρεωτική. Η Ελλάδα έχει επιτύχει όπως η μείωση λαμβάνει ως βάση μέτρησης την κατανάλωση του 2021 και 2022 και όχι της τελευταίας πενταετίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments