Οικονομία

Καύσιμα: Παραμένει σταθερά ψηλά η τιμή της βενζίνης – Γιατί δεν επηρεάζεται από την πτώση του πετρελαίου

Καύσιμα: Παραμένει σταθερά ψηλά η τιμή της βενζίνης – Γιατί δεν επηρεάζεται από την πτώση του πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Καύσιμα: Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο παραμένει η βενζίνη και οι Έλληνες καταναλωτές έχουν φτάσει στα όρια τους, μιας και το εισόδημα τους δεν αντέχει αυτό το "βάρος"

Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο παραμένει η βενζίνη και οι Έλληνες καταναλωτές έχουν φτάσει στα όρια τους, μιας και το εισόδημα τους δεν αντέχει αυτό το “βάρος”. Αντίθετα στην Ευρώπη έχει υπάρξει πτώση στην τιμή του Brent, μιας και έπεσε στο 4% και να φτάνει κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι [93 δολ. συγκεκριμένα], εξαιτίας της αύξησης στα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ

Παρόλα αυτά η τιμή στην απλή αμόλυβδη παραμένει σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ, ενισχύοντας το παρατεταμένο κλίμα ακρίβειας και υποχρεώνοντας τους οδηγούς να συνεχώς το χέρι στην τσέπη.

Η μέση πανελλαδική τιμή στην απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 2,149 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο κίνησης στα 1,892 ευρώ το λίτρο ενώ τσουχτερές είναι οι τιμές στα νησιά εν μέσω της τουριστικής περιόδου με τις Κυκλάδες (μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στα 2,424) και τα Δωδεκάνησα (2,281 το λίτρο) να εξακολουθούν να καταγράφουν πρωτόγνωρα υψηλές τιμές. Αντίθετα, περισσότερες επιλογές έχουν οι οδηγοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν και πρατήρια που πωλούν και ελάχιστα κάτω των 2 ευρώ, με την μέση τιμή ωστόσο να διαμορφώνεται στα 2,109 και 2,107 αντίστοιχα.

Εκπρόσωποι της αγοράς εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα νοθευμένα καύσιμα υπενθυμίζοντας ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, οι οποίες αποκλίνουν αισθητά από το μέσο όρο, θα πρέπει να υποψιάζουν τους οδηγούς.

Δεν αναμένεται αισθητή πτώση στις τιμές καυσίμων το επόμενο διάστημα

Πάντως, ακόμη και αν η διεθνής τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα επίπεδα των 95-100 δολαρίων, η πτώση αυτή ελάχιστα θα αποτυπωθεί στην αντλία και στην τελική τιμή που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές εξαιτίας κυρίως της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου αλλά και του γεγονότος ότι το 55% της τελικής τιμής αφορά σε φόρους και δασμούς.

Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι χονδρικές τιμές στην Ελλάδα καθορίζονται από τις διεθνείς των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών και διαμορφώνονται από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ημερών (των τελικών τιμών του κάθε προϊόντος). Επομένως, είναι αναμενόμενο να υπάρχει µια σχετική υστέρηση στην εμφάνιση των αυξομειώσεων των διεθνών τιμών στην ελληνική αγορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments