Διεθνή

Φυσικό αέριο: Οι φόβοι των καιρικών συνθηκών για ενεργειακό μπλακ άουτ

Φυσικό αέριο: Οι φόβοι των καιρικών συνθηκών για ενεργειακό μπλακ άουτ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φυσικό αέριο: Η μοναδική ελπίδα για να μην τεθεί θέμα ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη είναι να έχει σύμμαχο τις... καιρικές συνθήκες, μιας και ελπίζουν σε ήπιο καιρό, ώστε να μην χρειαστεί μεγάλη κατανάλωση

Η μοναδική ελπίδα για να μην τεθεί θέμα ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη είναι να έχει σύμμαχο τις… καιρικές συνθήκες, μιας και ελπίζουν σε ήπιο καιρό, ώστε να μην χρειαστεί μεγάλη κατανάλωση του φυσικού αερίου.

Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας με κάποιο τρόπο να αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, εξέδωσε έναν κανονισμό, ο οποίος αναφέρει πως όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης θα μπουν σε εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρώπη πλέον κοιτάζει και τον καιρό καθώς ο εφιάλτης ενός «σιβηρικού χειμώνα» σε συνδυασμό με την εξάρτηση από το αέριο (κατά κύριο λόγο) και το πετρέλαιο (δευτερευόντως) από τη Ρωσία, μπορεί να φέρει το απόλυτο χάος.

Η Δύση προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να μην… ξεπαγιάσουν οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, η επιτυχία της προσπάθειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τι θα συμβαίνει στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, σημαίνει πως αν οι εν λόγω ασιατικές χώρες, μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG ) και άνθρακα στον κόσμο, βλέπουν τη ζήτηση να κορυφώνεται κατά τον χειμώνα, θα προσπαθήσουν να αντλήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους. Μην ξεχνάμε πως μόνο η Κίνα έχει 2 δισεκατομμύρια πληθυσμό…

«Ο καιρός είναι βεβαίως κάτι το απρόβλεπτο, ειδικά για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα» σχολιάζει ο Αμπισέκ Ροχάτζι, αναλυτής του BloombergNEF και συνεχίζει προσθέτοντας «ένας πιο ψυχρός του αναμενομένου χειμώνας θα μπορούσε να πυροδοτήσει άλμα στις τιμές, αν οι ρωσικές προμήθειες στην Ευρώπη παραμείνουν χαμηλές, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν επιπλέον ποσότητες LNG».

Ο διεθνής ανταγωνισμός για την διασφάλιση καυσίμων έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Στην Ευρώπη η πίεση εντείνεται μετά και τη ραγδαία μείωση των ροών από τον Nord Stream. Από την επόμενη εβδομάδα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα θα τεθεί σε ισχύ και η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα.

Φυσικό αέριο: Στα όρια της η Ευρώπη με τις υψηλές τιμές και τις μειωμένες ροές

Για μία ακόμα εβδομάδα [τρίτη συνεχόμενη], παρέμειναν στα υψηλά κλιμάκια οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μιας και η ανησυχία που επικρατεί στη Γηραιά ήπειρο από στις μειωμένες ροές που έρχονται από τη Ρωσία και σε συνδυασμό με την μικρή ποσότητα των αποθεμάτων που υπάρχει, διατηρεί στα ύψη το ποσό.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη μικρή κάμψη που παρουσίασαν οι τιμές σήμερα, με το ολλανδικό φυσικό αέριο να διαμορφώνεται στα 196,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η εβδομάδα έκλεισε με θετικό πρόσημο ύψους 2,8% για τις τιμές φυσικού αερίου. Το ίδιο ισχύει για τις τιμές φυσικού αερίου της Βρετανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments